Post new topic Reply to topic  [ 160 posts ] 

Board index : GENERAL : Culture

Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Next
Author Message
 Post subject: Алтернативни селища и политически утопии
PostPosted: Sat Jan 21, 2006 8:04 pm 

Концепта за едно алтернативно селище се базира на идеята за една мрежа от децентрализирани субкултурни групи, която да замести настоящите йерархични обществени структури . Целта е да се създаде една субкултура в която всеки човек автономно избира начина си на живот и не е принуден да се подчинява на дадена репресираща политическа система.

Това от което имаме нужда е една автономна свободна зона, която по дефиниция изключва управляваща класа и дава на всеки индивид правото да изразява себе си и собствената си истина.

По света съществуват множество подобни зони, които поне отчасти са успели да се освободят от оковите на капитализма, въпреки че досега никoй от тези революцинери не е успял да промени фундаментално политическата система в световен план .

Хипарските движения през 60те са показали че властващото мнозинство не би допуснало послучните граждани да спрат да робуват от сутрин до вечер или да спрат да консумират напълно ненужни стоки. Милионите млади хора които са демонстрирали по улиците не са се оказали достатъчно силни за да се противопоставят на експлоатацията на третия свят, войните между народите и капиталистическия идеал за максимиране на печалбат и profit дори с цената на един човешки живот. Много от тези революционери са резигнирали и са се предали но все пак е имало определени индивиди които са последвали мечтите си и са създали алтернативни селища навсякъде по света.

Днес тези алтернативни селища се обитават от стотици свободни индивиди, които са избрали да са част от една модерна трибал култура, басираща на утопични нон-комерсиални идеали.

Първото селище което искам да представя тук, е Кристяния в Копенхаген. Чристяния е била създадена в края на 60те , когато няколко ентусиаста се заселили в изоставените казарми и си направили малка алтернативна общност сред 86 акра зелена площ. Построили си собствени къщи, собцвени обществени учреждения като училище, зали за дискусии, детска градина, лекарски кабинети, и всички тези учреждения не са под управлението на държавни власти а автономно от жителите на чристяния. Тъй като цялата площ е принципно собственост на държавата, никoй не притежава законно къщата или колибата която си е построил. В Кристяния всички алтернативни групировки са добре дошли: хипита, пункове, гоа фрийкове, looseri, безработни, обратни. В течение на годините тази общност била посещавана от все повече хора и се е превърнала в зона свободна от всякаква намеса на репресивни мерки от страна на държавата. Въпреки че в страната пушенето на трева е нелегално, в Чристяния това се толерира още от самото създаване на селището. Решенията за всички обществени въпроси се вземат в обща дискусия като всеки независимо от потеклото си, от статуса си има право да участва във вземането на решението. Ако примерно има един единствен човек който да е против построяването на една детска градина, не се взема решение да се строи.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Snimki ot Christiania:

http://christiania.org/folderus/

Други подобни селища има например в Ла Гомера, в северна Африка. Там всеки който поиска може да се присъедини и да се засели в някоя от свободните колиби или изоставени каравани или евентуално сам да си построи. За изхранването на групата се практикува например специален пазар където редовно се предлагат стоки на туристи: кърпи, платове, чанти, дрехи, музикални инструменти, картини. Жителите на селището не са успяли да премахнат капиталистичеката структура на пазарно продаване, но поне са запазили своята независимост и са се откопчили от принудата да ходят всеки ден в 7 часа на работа в продължение на 40 и повече години.

ЩЕ спра доук въпреки че много ми се иска да дам още някои примери за такива селища, но ме естрах че едва ли някои си е направил усилието да прочете дорук.

Много ми се иска да чуя вашите виждания за една алтернативна политическа система: какви са вашите визии, за каква политическа система мечтаете, как си представяте осъществяването на такова селище, евентуално дори и в България. Мислите ли че има нужда от такива зони изобщо или си ви е добре и така в света какъвто си е?

Last edited by mokiziva on Wed Mar 08, 2006 6:17 am, edited 4 times in total.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Jan 21, 2006 8:33 pm 

Аз стигнах до края... :roll: ми... на мен ми звучи супер... и браво на тези индивиди... лошото е, че е важно какви хора ще се съберат....

Бех искал да има такова място, да отида, да по живея, да се науча на този начин на живот, да придобия опит и да продължа напред в следващият експеримент... аз съм такава личност не се задържам много на нещо ако то спре да ме вълнува...

Иначе идеята е ... един добър социален експеримент за българина... както и посвета :roll:

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Sat Jan 21, 2006 11:04 pm 

Zashto smiatash che e vajno kakvi hora shte se suberat? Niakakvi opastnosti li vijdash? :)

Horata koito naistina sa jiveli v takiva selishta ako ne drugo pone sa shampioni po tolerantnost i dori i ot nai-nenormalnia i lud individ ne biha se smutili...

A bi li mogul da si predstavish da se napravi takova selishte v bulgaria ili na balkanskia poluostrov?

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Jan 21, 2006 11:22 pm 
:!:

Last edited by Begemot on Fri Jan 27, 2006 4:58 pm, edited 1 time in total.

Back to top

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 9:58 am 

Аз също прочетох. Супер информация. Дай още.
Как хората в Кристияния са се противопоставили на държавната репресия, подклаждана от лични материални интереси (на строителни предприемачи, примерно) и от лозунги ние няма да търпи, в нашето общество такива язви, наркомански сборища, мръсни хипари и т.н.? Как са го направили в началото и как го правят сега?
Това ми се струва важно.В България има много прекрасни места за живеене, не става въпрос за планината на Свети Иван Рилски, а съвсем удобни за съществуването на човека места, но там, както се знае, винаги има и некое друго човече с връзки у общината, което също харесало местото, за бизнес, примерно, и почва борбата.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 11:17 am 
:D

Last edited by Begemot on Fri Jan 27, 2006 4:58 pm, edited 1 time in total.

Back to top

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 1:02 pm 

Ideiata po princip na men lichno mi se struva malko presilena. Vsichkite tezi vaprosi sas sistemata i kak tia ni podtiska, mi zvuchat kato opravdania za tova, che poniakoga ne ni stiska da pravim, tova, koeto iskame da pravim. Na men ne mi prechat raznite mu tam "represii", prosto zashtoto ne me zastigat. Ne se chuvstvam koi znae kolko ogranichena v kakvoto i da bilo otnoshenie. Lesno prevkliuchvam na razlichni realnosti i moga da izbiram v koia da jiveia, zatova niamam nujda da biagam v avtonomna zona, kudeto da moga da pravia kakvoto pojelaia i da sum svobodna.
No ne sum i protiv takiva mesta. Ne bih jiviala dulgo tam, moje bi i az prosto bih se otbila, za da opitam ot ikspiriansa. Samo che... mislite li, che nashenskia mantalitet shte pozvoli da se jivee dulgo v mir i liubov? Che vsichki shte budat vo veki vekov tolerantni i vseki shte zachita mnenieto na drugia, bez da vzaniknat obichainite drazgi, koito posle da prerastnat v sporove, kavgi ....zashtoto tam - predpolaga se - niama da ima moderatori, koito da triat loshite postove na uj obedinenite ot edna obshta ideia fenove.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 5:21 pm 

Budeshteto e v tezi malki tribe obshtestva. I sum siguren che mogat da
sushtestvuvat i bez vruzka sus segashnia kapitalizam. Vuprosa e che prosto triabva da ima poveche malki obshtestva i te da obshtuvat pomezdu si i da si pomagat. Naprimer ednite moze da se zanimavat pove4e sus zemedelie ili kukvoto si iskat dori i tui kato razli4nite hora imat razlichni interesi shte se zanimavat s razlichi neshta i she se dopulvat edin drug. Oshte horata ne sa dorasli tolko obache.(Nekazvam che az sum :) )

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 8:18 pm 

Aeria wrote:
Ideiata po princip na men lichno mi se struva malko presilena. Vsichkite tezi vaprosi sas sistemata i kak tia ni podtiska, mi zvuchat kato opravdania za tova, che poniakoga ne ni stiska da pravim, tova, koeto iskame da pravim. Na men ne mi prechat raznite mu tam "represii", prosto zashtoto ne me zastigat. .

Image

Когато те застигнат лично ще е прекалено късно. Виждаш ли този човек на снимката, може би го познаваш от някои транце партита. Това е основателя на Промена и е осъден за шест години затвор. Не е дилур , просто е купувал малко тревица. Има много готина дъщеричка и прекрасна съпруга. Това че системата предвижда за пафкъщите същото наказание каквото и за изнасилвачите или непредумишлените убийци, ми се струва малко прекалено. Ако ми кажеш че не виждаш каквото и да е потискане от системата, ще ме очудиш много. Не е нужно да те застигне лично , за да те възмути подобно нещо. Можеше да се случи на всеки от нас, на теб , на мен, на всички. кажи ми как твоето преключване в различни реалности би могло да спаси Жоро от шесте години затвор???????? А той е само един от много примери, подобни неща се случват навсякъде.

@Бегемот: точно това имах предвид когато упорито дискутирах в дискусията за зависимостта ни от монетарната система: че всеки остров е заобграден с море. поне засега алтернативните селища не могат да съществуват без системата, това е моята теза. много ми се искаше партилан да успее да ме обори с аргументи и да ме убеди че не е така, но засега не ме е убедил.

Това за твоята собственост е много интересно, снимките са хубави. Искам да ти кажа че отдавна ми се върти из главата подобно селище, говорили сме и с други хора да направим подобно нещо на балканския полуостров защото там като цяло полицията и държавата значително по-рядко се намесват. Но за целта ми трябват ентусиасти които да вярват истински в тази визия...

@бб: ами истината е че Кристияния винаги е била обект на дискусии в парламента на Дания. Винаги са се опитвали да я премахнат, още от самото и създаване. През годините е имало доста полицейски акции като в началото на 90те полицията дори е организирала адски сериозен " бои" срещу жителите на кристияния с десетки ранени и т.н. Причината поради която Кристияния е продължила да съществува е че първо е адски голяма като площ и не е толкова лесно да се изритат сички жители, второ: Кристияния има статуса на свободен град с "високи екологични и културни стандарти", тоест всеки път когато парламента е вземал решение да изритат хората, все е имало граждански гласове които да подкрепят Кристияния. кристиянците се въпреки гарантираната свобода на индивида все пак имат някои малки правила като например че не се допускат твърди наркотици в селището, поне не и дилари на твърди вещества. Това също е фактор които е помогнал много през годините...

Eto links za Christiania:

http://www.sterneck.net/cybertribe/utop ... /index.php

http://www.christiania.org/folderus/

http://www.christiania.org/

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 9:55 pm 

Кристияния... това име е легенда.Поне в северна Европа.
Доколкото знам преди няколко години правителството им забрани за продават трева във "външния свят"

:lol:

Такива поселения съществуват легално или полулегално на много места във света, в САЩ, в Канада в Испания,В Коста Рика, в Бразилия, в Австралия, в Италия,в Гърция в Израел, в Индия...( в Индия от край време държавата не се меси в самоуправлението на духовните и религиозни общини) Някои от тях са върху закупена плодородна земя и предлазполагат към уседнал на4ин на живот и самозадоволяване на нуждите, но в тях обикновено има някакви правила, макар и елементарни..(ограни4ения към нови заселници, към употреба на алкохол, месо или синтетика, към всякакви прояви на насилие) , други съществуват нелегално като кервансараи в пустинята , оазиси на Абсолютната Свобода на Духа, посещавани и напускани периоди4но от фрийковете, които ги посещават и ги снабдяват с провизии
някои са комбинация от двата типа

И наистина са "острови в океана"
оба4е "нео-хипи-рейнбоу фрийкът" е преди вси4ко катунар, номад,
оби4а да пътува, и такива селища съвсем не са изолирани помежду си.
в слу4ая не става дума за "полити4еска" а по- скоро за "обществена" система, която да даде възможност на хората да съществуват в хармония със околната среда.
От скромните си наблюдения върху 2 европейски и 3 локални Рейнбоу фестивала( ако не сте били, достатъ4но е да знаете 4е това са фестивали, които всеки път са на разли4но място, продължават по цял месец, няма вход, а само една Шапка, и има вегетарианска манджа по 2 пъти на ден) и краткия ми престой в един шиваистки ашрам в Амстердам, една комуна в Испания и едно тайно плаж4е в Гърция
съм стигнал до извода, 4е този на4ин на живот не само е възможен, но
и заразителен, поради споменатите от Моки предимства.

"подборът на кадрите" на разли4ните места и в разли4ните слу4аи е разли4но строг. Не винаги и навсякъде всеки е добре дошъл да остане завинаги , за дълго или за кратко, и това се усеща и се изяснява веднага.
Решенията някъде се взимат в тесен кръг старейшини, а някъде с абсолютно мнозинство от вси4ки .

Където има установени прости4ки правила , те се спазват по стриктно или по през пръсти в зависимост от конкретния слу4ай, като единственото наказание е изгонване от общината, но то се прилага изклю4ително рядко. Поне на рейнбоу в Гърция на токинг-съркъл решиха да не гонят един швайцарец, дето наруши най-важното правило, като се сби с някакъв грък в близкото село и по този на4ин
настрои някои от местните хора срещу целия катун...

Едно такова катун4е стартира като идея около огъня, развива се като сиид-камп от няколко ентусиасти, които избират място подготвят го за обитаване за временно или постоянно и разгласяват за това на то4ните хора, и бавно и постепенно се превръща в една сбъдната ме4та, в един Истински свят, който за новодошлия е като света от сънищата му или от детството му, и където всеки споделя позитивния си житейски опит, знанията усилията и уменията си и емоциите и възгледите на останалите...
а по някое време катуна се разтуря , за да могат у4аствалите да разпространят този опит и нови идеи на други места, като след катуна остава една малка група ентусиасти за "клийн-ъп", така 4е да се погрижат мястото да придобие естествения си вид, който е имало преди да се появят там хора(за да оставим без работа бъдещите археолози, хаха)...

а самите тези събирания са "сиид-камп" за едн разли4ен обществен модел, който Наистина да е доброволен, а не наложен отгоре, и който да существува без да разрушава Природата.

за да стартира такъв проект са нужни преди вси4ко ентусиасти, една голяма тенджера, едно типи(или юрта, ако решим за пред света да сме пра-българи а не на идианци)
и.. това е в общи линии. останалото се решава "ад хок"(с оглед на слу4ая)
п.с.

В българия има много удобни места, даже местата са пове4е от хората,
до топлия сезон има достатъ4но време да се решим да го направим някъде, да споделим идеи и да се организираме

Last edited by Партилан420 on Sun Jan 22, 2006 10:45 pm, edited 1 time in total.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 10:46 pm 
:roll:

Last edited by Begemot on Fri Jan 27, 2006 4:59 pm, edited 1 time in total.

Back to top

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 11:16 pm 

8 километра до магистралата е наистина опасно близко до цивилизацията,
но имайки предвид, 4е имаш законни права на собственост върху земята
рискът е приемлив.
И аз съм навит, харе като дойда до Сф другия месец ще го обсъдим.

п.с. не е нужно вси4ки фрийкове по света да бъдат събрани на едно място за да живеят ЗаЕдно( за едно по-светло бъдеще например) :wink: :idea:

според мен мрежа от разли4ни по големина , структура и характер обшности, комуни , племена и катуни, обединени около обща идея ще са по-ефективни, защото всеки ще има по-богат избор и пове4е разнообразие.. и по-малко риск от конфликти с централната власт
а и вътре в самите групи.

На практика всеки един 4овек, приел тази идея , е 4аст от нея, където и по света да се намира.

Аз поне 4есто каня у нас или на село разни пътуващи фрийкове, които нямат къде да спят .. така си намерих лифт до Австрия миналата година;) и попаднах в една растафарианска хижа в Алпите..

няколко младежи я възстановили в свободното си време(такива като нас ако не друго, то поне свободно време имаме бол) буквално от развалини, след като единият я наследил, и сега всеки, който я намери е добре дошъл да остане до 1-2 седмици

Мускарин, когато са го хванали, Жоро още не е бил обществена ли4ност, а "Промена" е била още само една идея.
Факти4ески през цялото си съществуване "Промена" се бори такова нещо да не се слу4и и на други като него...
Той е имал много възможности през това време да се покрие извън България, но не го е направил, защото така е избрал.

Аерия и аз мога да бъда гъвкав и да се съобразявам , когато това е неизбежно ,със желязната ръка на държавата , обле4ена в кадифената ръкавица на закона, но това не ми пре4и да търся и да намирам на4ини да живея не само по разли4ен на4ин ,но направо в един паралелен свят,
и да се подготвям да заживея в него за постоянно, за да може един ден когато имам деца , те да не са виждали никога през живота си 4овек с униформа например.

Last edited by Партилан420 on Sun Jan 22, 2006 11:34 pm, edited 1 time in total.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 11:32 pm 

Za paralelnia sviat govoreh i az. Vseki moje da izbira formata, v koiato toi shte se proiavi. V sluchaia vie ste izbrali utopichnoto selishte - chudesno :) Moiat e malko po-drug, no tova ne znachi, che otricham tozi, za koito vie govorite.
Puk i ne e li vsichko edna spirala? V stremeja da se izbiaga ot edna sistema, shte se naloji druga - zashtoto i v selishteto shte ima ustanoveni pravila. Misalta za tova, che izobshto sashtestvuva kakvato i da e sistema i pravila, koito da se spazvat, e leko podtiskashta... No puk idva i drugata strana na dualizma - bez pravila ne moje, zashtoto inache shte se poddadem na jivotinskata si natura... Togava kakvo sledva?
Moje bi naistina saznanieto ni triabva da e dosta prechisteno, za da sme dostatuchno tolerantni...I tova, che iskame da izbiagame ot stres, sistema, zakoni, bate Boiko ne e dostatuchna predpostavka za onova, za koeto si govoite. Osven tova za men taka se gubi predizvikatelstvoto :) (izkazvam prosto mnenie, ne celia konfrontacii oznacheni s 10 - 15 vaprositelni)
Ta za Joro - ami toi e napravil svoia izbor, ne se e pokril, reshil e da se bori. Kakvo togava ima da mu pomagam az? Toi prekrasno se e spravil s prevkliuchvaneto i e vkliuchil na peta! Bravo na nego! Vsichki tuk sme s nego!

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Jan 22, 2006 11:49 pm 
:?:

Last edited by Begemot on Fri Jan 27, 2006 4:59 pm, edited 1 time in total.

Back to top

Post subject:
PostPosted: Mon Jan 23, 2006 12:09 am 

Има и системи, които дават шанс на всички. Пример - търтеите и пчелите работнички едва ли се оплакват от пчелите майки... Това, че нашата система е таква, че Търтеите са на власт, пчелите работнички се използват за разплод от търтеите, а пчелите майки (които са повече от една) за работа и са оставяни да раждат и да се грижат за други пчели, които са просто репресирани и използвани за най-черната работа (вкл. търтеи, които пък са използвани за високо квалифицирана черна работа), както и това, че има още дузина вариации на подобни дисбалансирани системи, не означава, че няма и система, която е наистина добре функционираща и естествена...

А бягство от дуализъма винаги има... ако вземем един компютър, изолиран от състарителното влияние на времето и с неограничено количество енергия и го накараме да изпълнява програма, обясняваща света, заради която компютъра да навлиза в цикъл, изобразявайки множество 0ли и 1ци на екрана до безкрай... винаги можем да му вкараме няколко ритника и броенето да престане... (или поне за сега аз така се утешавам)

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Mon Jan 23, 2006 12:34 am 

много интересна тема :) много бих искала да ми се отвори възможност да посетя някое такова селище.Ако някога в България има нещо подобно на Кристияния ще си има и плюсовете и минусите,обаче едва ли някога това би станало тук :roll:

Dhiyo Yo Нah Pracodayath

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon Jan 23, 2006 12:48 am 

Аерия, въпреки 4е се у4а за адвокат, мога да ти кажа 4е Има алтернатива на системата от правила, и тя се нари4а Съвест.

а дали един 4овек има или няма Съвест се Вижда от първия ден.
Пък и със или без правила, когато някой дойде на гости в не4ий Дом и бъде помолен след време да си тръгне, то тук не виждам никакъв дуализум..
"Добре дошъл на Земята. 4увствай се като у дома си. Но не забравяй, 4е си на гости."
това не са правила, това са две благословии и един съвет.

Бегемот, дуализматът е продукт на 4овешкия(раз)Ум.
на Тонала. 4ерно/бяло, бавно/бързо, евтино/скъпо позволено/забранено..

за "топло" и "студено", ами пак това е Едно.. ако си бос на мократа поляна през нощта и има огън, тогава какво? приближаваш се до огъня, като поостанеш там се стопляш, като се приближиш пове4е ти става горещо и се дърпаш..

зна4и за да ти е добре, е нужно да се движиш.. да Танцуваш по поляната и по границата и с огъня,( или дори и вътре в огъня, ако ти е наистина много студено)
А ако огънят е малък и наоколо има много хора, на които също им е студено, можеш да помолиш някой да се дръпне за момент, за да се стоплиш... :mrgreen: уупс... май забравихме нещо.. Съвестта се обажда от долапа:
". Уф, ами нали можех да донеса и малко дърва за огъня на идване, сега тоя добър 4овек дето ми направи място сигурно отиде за дърва, е нищо, следващия път.. пък и той може да е станал да потанцува, защото му е било горещо"

:!:

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Mon Jan 23, 2006 1:38 am 

Хора... готови ли сте да зарежите живота си... и повечето си близки и да направите/отидете на място като Кристияния?

Аз не съм...
... а вие... Нека всеки да си каже ... но да е абсолютно искрен със себе си... защото ... този въпрос е за него...

btw въпросният Жоро/"Промена" неговата дъщеричка... се беше загубила на Mati Zemlia... (със спирането на музиката и търсенето и...и естествено намирането и накрая :roll: ) :roll: Много щастливо семейство... до деня в който го прибраха... кофти :wink:

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post new topic Reply to topic  [ 160 posts ] 

Board index : GENERAL : Culture

Go to page 1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Next