TrAnCe_DaNcE wrote:
flange не знам, нарочно ли не разбираш какво написах?! И нарочно ли ми избегна въпросите относно Мак ОС?
Не ми се е налагало да преинсталирам система на мак, пак ти казвам, машината е на повече от две години, демек от 2006-та и не съм загубил никакво време нито за оптимизация, нито за преинсталиране, а иначе мак идва с инсталационен диск отделно, няма такова нещо, че някой ти бил свършил сам цялата работа преди това, сам си я инсталираш и да, трябва да се настрои системата, но далеч, далеч по-бързо и логично. Написах ти също, винаги, ама винаги първото, което правя, е да оптимизирам пц-то след инсталация, то няма нужда да се споменава дори, даже ти дадох груб пример за интернет сигурността, а много ясно, че ще чета в сайта на производителя на дъното, ще ъпдейтна BIOS-a, ще сваля най-новите драйвери, ще сложа задължителни програмки допълнително за чистене, регистри, дефрагментиране и т.н. и т.н., ще го почистя и от прах даже, много пъти това е единственият проблем за сривове на системата, като ти се задръстят вентилаторите и платките с мръсотия. Сглобявал съм пц-та, сглобявали са ми пц-та и истински специалисти, ползвам компютри от правец 8, после 16, после излезнаха 386, 486, пентиум 90, 100 и т.н. т.н., още си спомням дос командите и как съм едитвал autoexec.bat и config.sys, за да ми тръгва Doom I примерно. Иначе си прав, моя е грешката, че се доверявам и преди известно време реших да ъпдейтна Vista-та и USB-та престанаха да работят, оказва се, че сумати хора са изгърмели, еми навик, колкото и ъпдейти на мак да съм правил, такова нещо изключено, значи какво правиме, чакаме преди всеки ъпдейт да видим дали някой няма да изгърми? Чакаме service pack-ове .. за да се окаже, че пак в определени случаи се влошава положението, а че на легална виста, купена, изведнъж ми излезна съобщение, че е нелегалана версия и трябваше да си хаквам купената виста, след като си имам key, регистрирана и т.н. .. и пак се оказва, че не е единичен случай, ами просто бъг. Еми да, винаги има разрешение на проблемите, но никой не ми плаща изгубеното време. Затова предпочитам мак, защото съм спокоен, че ще спазя сроковете и няма да ме издъни техниката. Иначе знам, има си чар постоянно да се бърника нещо, да се спират процеси и services, променят regisrty и т.н., защото се чувстваме умни и "контролиращи" положението, може пък и това да е нарочно политика, кой знае. Между другото звуковата карта е от 2004 и примерът не е единствен, MOTU също има неразрешени проблеми, M-Audio също, EMU, предполагам и други. И помислете два пъти, преди да ми говорите за цена, защото едно пц със същите характеристика на мак стува същите пари:
The Mac Clone
Custom built PC to order Matched to baseline Mac Pro
Supermicro MBD-X7DWE-O Dual LGA 771 $429.99
Intel Xeon X3360 Yorkfield 2.83GHz x 2 $1109.98
Kingston HyperX 2 GB ECC FB-DIMM $134.99
Seagate Barracuda 320 GB SATA 3.0 $79.99
Sapphire Radeon HD 2600XT 256 MB $34.99
Creative Sound Blaster Audigy SE 7.1 $27.99
Cirago BTA Bluetooth 2.0 + EDR USB $9.99
SYBA 1394a FireWire400 Controller $12.99
SYBA 1394b FireWire800 Controller $29.95
Lite-On DL-DVD Burner $23.99
Lian-Li PC-A71A Aluminum Full Tower $229.99
Thermaltake Toughpower W0155RU $319.99
Keytronic E06101USBC Keyboard $38.99
Microsoft Wheel Mouse Optical OEM $11.99
Microsoft Windows Vista Ultimate $277.49
Total price $2773.33
Price difference $5.67
The above is essentially a baseline Mac Pro replicated using the cheapest minimum required components to build. The difference? A negligible $5.67. Those who claim that they can build "the same" PC for half the price are at this point baseless.
Както и да е, дискусията се превърна в bmw срещу mercedes, а и се говореше за операционни системи, не за хардуер, щом и едното и другото се инсталира и на пц и на мак, за какво повече да си говорим? А да, за цена - от сайта на Apple, Leopard OS X стува 129.00$, от сайта на Microsoft, Windows Vista Ultimate - 319.95$ и тука би трябвало да включиме цените и на всичко допълнително, което се купува, за да работи наистина добре.. Ами сега, какво правиме?