е зимата де, зимате ни облъчваха!
не може само през лятото да сме бързи , смели, сръчни

,
нали се сещате, че имаше едни планове за петилетки напред изпълнени...
не може да се рахитни, албиноси ....
апропо, баба ми бе рехабилитатор,
която работеше в един много голям ,
бих казала, огромен завод през онова време...
помните ония специални производства....
та с нея съм коментирала темата....и ми показа статистика на професионални заболявания вследствие вредностите в работната среда,
която показваше, че профилактичната лъчетерапия с ув-кварцови лампи,
намалява риска от развитие на някой доста опасни болести,
които в момента са доста масово разпространени...
Quote:
Живачно-кварцовата лампа или "кварцова"е с ултравиолетово излъчване. Наричат я така, защото стъклото е кварцово, за да пропуща ултравиолетовите лъчи.
От ултравиолетовите лампи има и селективни, когато излъчват т.нар. лъчи С - с дължина на вълната от 275 до 180 нанометра като интервалът от 265 до 254 нм. се нарича бактерициден и има маскимален бактерициден ефект.
За детските, лечебни заведения се използват екранирани(обикновено насочени към тавана) бактерицидни лампи, поставят се на 2 метра височина и броят им зависи от големината на помещението. Така, че ако то е по-голямо една лампа не е достатъчна.
За облъчване на децата като профилактична и лечебна мярка(извън летния сезон) не се използват бактерицидни лампи. Тук са подходящи ултравиолетовите А (пигментообразуващи)и Б(с антирахитично действие) лъчи , като облъчването не трябва да довежда до зачервяване на кожата. Има точни, специални методики!
не съм специалист, но май употребата на тез лампи в онова време не е била никак лоша....днес ги има в частните детски градини....
лично аз си правя често такива нагревки и когато направя процедури, намам алегрии, когато не ги правя имам....
инак снимката е - здравей, мое детство!
обърнахте ли внимание на картинката на стената!
с едната "филия", с другата "еклер" и алени бузи-червени:)))))