Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ] 

Board index : GENERAL : Nature

Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: kakvo da pravim s jivaka???
PostPosted: Thu Feb 21, 2008 3:17 pm 

hei,horica,imam mnogo naleja6t vapros,ako nqkoi se 4uvstva kompetenten da mi otgovori,molq,da go napravi:vaprosut mi e kude da se izhvurlq jivakut ot s4upen termometur,mnogo 4esto boleduvam i 4esto si imam rabota s tezi krehki stukleni pru4ici,ta kakvo pravim,kogato se slu4i (a se e slu4valo ne edin ili dva puti i predpolagam ne samo na men) da s4upi6 termometar i malkite perli4ki te4en metal se razpileqt po poda,po muketa i t.n.?
opasno li e nali4ieto na jivak v domakinstvoto i kakvo koli4estvo ot nego moje da navredi?lo6o li e da se pipa s ruka i ima li otrovni izpareniq,ako e v staqta ot dulgo vreme?otravq li po4vata,ili vodata i izob6to kak trqbva da se procedira?

Back to top
 Profile WWW 

Post subject: Re: kakvo da pravim s jivaka???
PostPosted: Thu Feb 21, 2008 3:36 pm 

живачните изпарения са супер вредни! съветвам те да ги събираш веднага като се счупи термометърът и да не ги оставяш по мокета и другаде!

не ми се е случвало досега, ама май се използва магнит. не го пипай с ръка.

а къде се изхвърля, за това и аз съм доста любопитен

разпръснал всичките съзвездия преди
виж колко е нещастна
науката, в която вярваш ти
но ето, идва време
и никой няма да прости

Back to top
 Profile  

PostPosted: Thu Feb 21, 2008 3:37 pm 

отравя всичко, отделят се живачни пари които естествено хич не са рози и кебапчета, яко проветряване и почистване, чувал съм че се посипва със сяра за да се обезвреди до някаква степен - но повече от това... не знам :(

Back to top
 Profile ICQ 

PostPosted: Thu Feb 21, 2008 3:49 pm 

И във уикипедия пише, че сярата реагира с живака.

Back to top
 Profile WWWICQ 

PostPosted: Thu Feb 21, 2008 4:32 pm 

Tрябва бързо да го посипеш със сяра и е по-добре ,да е с по-голяма повърхност (прахообразна)!И внимаваш да не влезне под мокет паркет и тн.!А парите както самият живак са силно токсични,най-опасно оралното приемане или да ти влезне в ухото (освен че е токсичен има и много голямо вътрешно налягане което в ухото капката става като пирон!)За пипане не е опасно ,ама като го поръсиш със сяра трябва да го събереш бързо в някакъв съд с капак най-добре буркан или нещо от сорта и да не го изхвърляш в коша или мивката ,а да го предадеш в най-близкото хеи или няква подобна лаборатория(РИОКОЗ) ! Хубаво е да проветриш помещението независимо колко време е бил разпилян живакът! :!:

Last edited by Hupia on Thu Feb 21, 2008 5:21 pm, edited 2 times in total.

Back to top
 Profile ICQ 

PostPosted: Thu Feb 21, 2008 5:01 pm 

Ами аз до сега съм чупил два термометри с живак. Първия път го изметох с метла, като част от топчетата и ръчно... След това в кофата... Втория път взех прахосмукачката и пак на боклука...

Да! Зле съм :D !

П.П. Все пак съм жив и ако е имало последици, то те са се сляли с другите ми здравословни проблеми и дори не съм разбрал... Но нали 2012 идва...

Back to top
 Profile  

PostPosted: Thu Feb 21, 2008 6:02 pm 

Съвета на Hupia е най-точен, но както винаги най-добрите неща изискват повече усилия...

п.с. Аз бих те посътветвал да си купиш електронен термометър и никога повече няма да се сблъскваш с подобна ситуация. :wink:

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Thu Feb 21, 2008 7:01 pm 

Mnooo izpurjeni komentari :D :P
tuk moje6 da spodeli6 svoqt bitov problem na6ite operatori sa vinagi gotivi s pravilniq otgovor :D

Back to top
 Profile  

PostPosted: Fri Feb 22, 2008 10:52 am 

Спомням си, че когато бях малка, много обичах да си завирам термометъра в устата :D Да де, ама един ден си го срусках неволно и причиних бели коси на нашите. С мен не помня какво точно направиха, но се сещам, че майка ми с някакъв нож изстърга живака, та да не останат топчета, както при метене. И, разбира се, проветри Обилно :!:

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Fri Feb 22, 2008 11:09 am 

v aptekite trqa da prodavat sqra na prah, gledai da posipesh vsichki topchenca, posle razkarvash cherniq shit, koito bi trqbvalo da se e obrazuval :] syshto taka e dobre da provetrish stabilno shtoto jivakyt bil letliv molq ti se pyk posle parite imali nepriqtnoto svoistvo da kondenzirat :] ne che shti stane koi znae kvo de...po spomeni trqbva da dishash dosta prodyljitelno vreme pari za da se natrovish podobavashto :] ili pyk da si zimal ot dropchetata :]
abe bez panika obshto zeto :] filma e s nekvi malki shefcheta che kato go schupqt moje da trygnat da gonqt topchetata i da zemat da gi lapnat :D
inache e mn got kak bqgat topchetata :D i si promenqt razmera mmm jestok o :D napravo mi ide da schupq i az edin

a da i btw ne e mnogo razumno da se pitat takiva neshta po forumite :] seki moje da ti dade nekompetentno mnenie kato moeto ;o i da si preebesh zdraveto :roll:

* * * * *

http://www.myspace.com/s0undf0rm

Back to top
 Profile  

PostPosted: Fri Feb 22, 2008 12:04 pm 

Спокойно, почисти, проветри и изхвърли, но не в канализацията. Ако искаш наистина го предай на подходяща институция - близкото ХЕИ примерно.

Ето какво намерих по въпроса:

http://zbrox.org/mercurians/#comments

Изобщо не ме бива с полезни съвети за ежедневието. Снощи обаче ми се наложи да науча нещо ново. Счупихме живачен термометър в една от стаите и бяхме с доста въпросителни около това какво се прави, за да се почисти мястото.

Имаше и мнения естествено, че живака в термометрите не е опасен и не трябва да се притесняваме много. Но за да ни е спокойно се постарахме, като почистихме добре пода от живачните топченца. Използвахме основно едно тиксо, поради неналичието на лейкопласт. Лесно се събира така, освен ако нямате паркет с доста разстоянието между елементите му. По-добре да не се използва прахосмукачка, защото тя ще разпръсне къде ли не живака. След това може да се почисти мястото със сяра на прах или манганов разтвор. А най-добре 2 дни да не се спи там, както и хубаво да се проветри.

Е и да, събраният живак също е хубаво да се посипе със сяра на прах преди да се изхвърли. Все пак не е обикновен отпадък.

и тн

:)

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Mon Feb 25, 2008 3:25 pm 

merci,horica,za otgovorite,
mislq 4e da znaem koi otpaduci kak trqbva da se tretirat, e jizneno vajno,kakto za 4istotata na prirodata,taka i za nas,estestveno,vijdala sum kakvi li ne himii ot domakinstvoto da se izlivat v kanala,koito vodi do rekite,po4vata,rasteniqta, (kaisiite,koito tolkova mnogo obi4am i koito ve4e vse po 4esto boledubat ot bolesti,nesu6testvuvali predi himizaciqta na po4vata,pazara) vsi4ki plodove i zelen4uci,koito otglejdame i konsumirame, i me boli kato vijdam,4e nikoi ne se zamislq kakvi sa posledicite ot tazi "bezobidna" domakinska nevejest
vqrno,4e zavodite,samoletite... sa mnogo po-golemi zamursiteli i t.n.,no ako se zamislim kolko golqm e broqt na domakinstvata (vpro4em,taka i ne mojah da otkriq v neta to4niq broi na donakinstvata v bg,ako nqkoi ima predstava,moje da pi6e,puk ako ne misli 4e podobno temi ne sa za tuk,ami da izpolzva e-mail-uslugite::::)samo v bulgaria,ami, stava mi lo6o,taka 4e ne mislq 4e vaprosat mi e neumesten,a 4e go spodelqm s vas...da re4em 4e imam nqkoq-druga siva kletka,koqto 6te mi pomogne da re6a na koe mnenie da se doverq:))))))))))))))))))))))))mejdu drugoto to4no ve6to lice ot hei,kaza po tv,4e jivakut moje da se isipe v kanala i tolkova, i tova mi bilo kompetentnost,kak da se doverq na tova i kak da izhvurlq v kanala tazi gadost :mrgreen: nikoga!!!
mai elektronniq termometur mi dopada :wink:

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Tue Feb 26, 2008 10:19 pm 

редактирано

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Fri Mar 07, 2008 4:58 pm 

поправка! снощи се консултирах с химик, и се оказва че не е точно както съм си го мислил!

1. Това със сярата не работи!

2. Капките живак се събират с медна четка. Същата се прави от многожилен кабел, като му се махне изолацията и се разчепкат жичките. Капките живак полепват по медта.

3. Ако капките живак са паднали между паркет и тн има няколко варианта - или махате паркета и повтаряте процедурата с медната четка; или продавате апартамента; или следващите няколко години живеете на отворен прозорец.

Успокоително: приетите живачни пари и съединения в дози под леталните водят до деменция, така че ако се отровите, изобщо няма да ви пука повече.

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Sun Mar 09, 2008 5:39 pm 

Папайте живака бе.. има много билки в него :x :lol: :lol: :lol: :lol:

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Sun Mar 09, 2008 5:47 pm 

освен всичко, което ти препоръчаха ти предлагам да разлеесх 2литра кока-кола отгоре....колкото и глупаво да ти се струва в колата има незнам си какви киселини, вуичо ми ми обясняваше и аз съм чупил термометър и да оставиш да изсъхне!

иначе препоръчвам ти да ползваш електронни термометри, които са по-ефикасни, по-безопасни и по-евтини :)

fullon.data.bg darkpsy1.data.bg darkpsy2.data.bg happyhardcore.data.bg advokata.data.bg

Back to top
 Profile  

PostPosted: Sun Mar 09, 2008 7:14 pm 

и аз съм чупил доста живачни термометри, но всеки път докато си били в кутийката си. И все пак съм вече с електронен, така мога да си го слагам под езика :oops: :lol: че с другия кой би посмял :D :lol: :roll:

Back to top
 Profile  

PostPosted: Mon Mar 10, 2008 9:15 am 

да си го събираме за бижута

http://soundcloud.com/slugware/slugware-rainbow-clusterfuck

Back to top
 Profile WWWICQ 

PostPosted: Sun Dec 07, 2008 8:43 pm 

:lol: :lol: :lol: :D :D :D Едно време майка ми ми мереше температурата в гъзъ,така треало да се прави :roll: :lol: при не знам си ква болест.Както и в устата.Хахаха ,чак са осъзнавам колко било яко да се надупиш и да чакаш пет минути със :lol: :lol: :lol: заврян термометър в задника............................................................................

....................................................................................................

Back to top
 Profile  

PostPosted: Sun Dec 07, 2008 9:18 pm 

тзтзт и викаш първо ти пъхаше термометъра в задника, а после в устата?
:mrgreen:
:lol: :lol: :lol:

Back to top
 Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 21 posts ] 

Board index : GENERAL : Nature

Go to page 1, 2  Next