|
За сведение на тези, които не са могли да прочетат навреме статията на Ани Заркова във в. "Труд" от 28.06.2005 г. - ето я дословно.
Моля не се възползвайте засега от ваши контакти с медии, защото може да стане по-сложно за родителите и да използват адвокатски хватки срещу тях. Ако имате идеи да помогнете, първо се допитайте до бащата.
Дъщеря ми е мъртва. Боя се, че ще я обвинят за това
(ТРУД) - 2005/6/28
31 май 2005 г., 10 часа вечерта. Двама влюбени прегърнати пресичат столичния булевард "Цариградско шосе". Пръска дъжд, но по лицата им личи, че те усещат no-скоро валежа на щастие. Крачат бавно, събрали света под един пъстър чадър.
Точно тогава смъртта връхлетява девойката. Животът й отнася мигновено един забързан ситроен.
"Катастрофата стана съвсем изневиделица", ще изплаче по-късно младежът. След като се събуди в "Пирогов" осакатен.
"Приятелката му е жертва на убийство по непредпазливост", коментират полицаи от СДВР. Те знаят, че неволният убиец е техен колега. И не са особено словоохотливи. Свиват рамене и когато ги питаш защо пътното произшествие остава дълго време неизвестно за пресата.
"Боя се, че за смъртта на дъщеря ми няма да има наказан", предвижда пребледнял бащата в траур.
Поместваме (виж по-долу) опасенията, които той има за провал на разследването. Надеждата ни е те да не се потвърдят в съдебната практика.
Казвам се Владимир Брезоев. Експерт бях в 39-ия парламент. Съпругата ми е преподавателка в Университета по национално и световно стопанство (УНСС). Там беше студентка и дъщеря ми Ани. Специалността й беше "Международни икономически отношения". Ние имаме и един син на 16 години.
Сега разбирам колко щастливо семейство сме били. А днес...Много слабо ще бъде да кажа, че съм един изключително нещастен баща.
Така е от 31 май вечерта.
Към единайсет и пет ми позвъниха вкъщи от "Пирогов": "Дъщеря ви е в тежко състояние. След катастрофа."
Обаждаше се майката на момчето, с което Ани е била, когато ги е блъснала онази кола. Те дружеха от около година. Движеха се в един и същ приятелски кръг. В него бяха все добри деца. Всичките ги опознах, обаче със закъснение... чак след като с Ани се случи най-страшното. Те са привърженици на едно направление на електронната музика. Много са чувствителни, интелигентни. Музиката, която обичат, има особено, философско значение. Дъщеря ми композираше, импровизираше... Как съжалявам, че не съм говорил повече с нея приживе!... Но тя бе дете, което не създава проблеми. Способна беше, трудолюбива, умерена. Всичко ще премисли, ще планира, ще подреди: от подготовката на уроците и заниманието и с музика до най-простото пресичане на улицата... Така разумна е била и в последните минути от живота си, сигурен съм. И не искам някой да й вмени вината за собствената й смърт.
Кръвта й изтича до капка
Та в онази страшна нощ се втурнахме с жена ми към болницата. Направихме невероятни, безсмислени усилия да спасим живота на дъщеря ни. Не искахме да вярваме на лекарите, които ни казаха, че положението е безнадеждно - че от тежката катастрофа тя има кръвозагуба около 70 процента. Направиха й животоспасяваща операция. Но част от вътрешните органи продължиха да кървят. Наложи се да я "отворят" втори път. И тогава кръвта й изтече на 100% .
Отиде си на 5 юни. Още не проумявам, че е завинаги.
Дълго време мина, преди да се съвзема и да разпитам приятеля й: как стана нещастието?
Двамата тръгнали от паметника на Съветската армия да пресичат булеварда, срещу турското консулство. Целта им била да стигнат до маршрутката, с която Ани редовно се прибираше вкъщи. Не бързали. Имали още 15 минути по разписание. Валяло. Преди да стъпят на платното, те изчакали да мине приливът на дъжда. Огледали се. Наблизо нямало коли, като изключим спрените
на светофара на кръстовището пред Ректората. Тръгнали спокойно, с умерена крачка. Той носел чадъра в лявата си ръка, а с дясната бил прегърнал Ани през рамото.
Точно тогава ги блъснал един ситроен. По-късно разбрах: той бил с полицай зад волана... От удара тялото на дъщеря ми прелетяло 6 - цели шест! - метра. На момчето пък му се строшил кракът. От болката паднало веднага в безсъзнание. И не помни точно: що и как е станало. Тук трябва да кажа, че дъщеря ми никога не е пила, пушила или злоупотребявала с каквото и да било. Напълно трезвен е бил и приятелят й. Пресичали са предпазливо. Вярно, не са били на пешеходна пътека. Но и дума не може да става, че са връхлетели като несвестни върху някаква кола. А в този смисъл - изглежда - се защитава шофьорът.
Разследването - при военни магистрати
Случаят се изяснява от военен следовател. Тъй като шофьорът е сержант от МВР. Охранявал президентството. Не го познавам. Тръпки ме побиват като си помисля, че може да го видя на живо.
Но видях колата му. На паркинга пред партийния дом. Познах я по стъклото. То е счупено на височината на моята Ани. Сигурно се е ударила в него с главичката си...Като го казвам, душата ми се скъса на две...
Разгледах колата и на другия ден: тя е. Няма грешка. Същата кола. Зловещата!
Но защо е тук?!- недоумявах. Нима не трябва да е някъде на отговорно пазене ? Та тя е доказателство в разследването. Не трябва л.и от нея - примерно - да се вземе ДНК материал? Не е ли нужна на експертите, за да разгледат пораженията?...
При това ежедневното й паркиране до президентството означава, че полицаят, който погуби момичето ми, си ходи - както обикновено, на работа. И му плащат -забележете! - да пази реда. И си шофира даже, все едно че нищо не се е случило!
Като е тъй, запитах се: дали ще има справедливост по делото за смъртта на моята дъщеря? Дали някой няма да манипулира разследването, за да вмени на
мъртвата вина?
Ангажирах адвокатка. Тя ми обясни, че разследващите няма лесно да стигнат до истината.
Валяло е по време на и след катастрофата. И са измити всякакви следи. Няма дири от гуми, не може да се измери спирачният път, трудно е да се определи точното място на сблъсъка. Разчита се на опитността и почтеността на експертите. И на показанията на свидетелите от две минаващи покрай местопроизшествието леки коли.
...Всичките ми подозрения се потвърдиха като чух, че някои от очевидците са променили вече първоначалните си показания в полза на шофьора. Заявили, че Ани и момчето са тичали, пресичайки и че са се появили от посока, точно противоположна на действителната.
Разговарях с хора като мен - чиито близки са загинали при катастрофи. И разбрах, че е едва ли не редовна практика на правораздаването да се прехвърля цялата вина на загиналите. Такава стькмистика е вероятно още по-възможна, ако обвиняемият е полицай. Посъветвах се със специалисти по пътните произшествия. Според тях тялото на детето ми нямаше да излети на метри, ако ситроенът, който го е блъснал, се е движил със скорост до 60 км/час. Освен това е явно, че шофьорът е карал с отклонено от нещо внимание. Инак как да не забележи двамата пресичащи младежи?! Аз знам, че дъщеря ми няма да се върне, ако ще шофьорът да изгние в затвора. Обаче искам справедливост. Тъй като тя е нужна за живите.... И моля всички: припомнете си и за "Лим" и за "Индиго". И затова как още се точат процесите. И ми кажете: не ли е масовата безнаказаност, която отвори в България толкова много детски гробове?
Вместо заключение: "Труд" няма как да узнае със сигурност на този етап дали опасенията на опечаления баща, че няма да дочака справедливост, са основателни. Делото е още зад завесата на следствената тайна. Обнадеждаващото е, че папките са на бюрата на опитни военни магистрати. Те могат, ако искат, да отсеят и отстранят всякакви опити за манипулации.
Автор: Анна ЗАРКОВА
|