edit : brainjuice ме е изпреварил с поста, та малко звучи несвързано
а неговите предложения са повече от хубави
mokiziva : Интересно е това за манастирите, разкажи, обещавам да не те обвинявам в каквото и да било

, само че нещо отворих сайт-а и някакви $-ове почнаха да ми се мяркат и май го затворих
Та да си представя и аз моята идея за селище и в контекста на това да разясня противоречията в твърденията на mokiziva.
Ти ( mokiziva ) искаш :
1) Да запазиш техническите придобивки и да си ги ползваш в рамките на това селище
2) Признаваш, че селище от тип, какъвто ти би желала е напълно зависимо от нормалната мейнстрийм цивилизация и не би могло да съществува без нейното съществуване.
3) С течение на времето все повече хора д
а се убеждават, че това е по-добрия начин на живот, с цел някога всички да се убедят в това.
Тук в нормална ситуация бих оставил заключението скрито и всеки да си го открие, но ще разясня все пак да не стане като преди
Да предположим ( доста хипотетично, но все пак ), че един ден постигнеш целта си и всички хора на земното кълбо заживеят по този начин...и погледнеш точки 1 и 2 и май пак някакво вътрешно желание за намеци ми идва, но ще го преодолея и ще поясня....
Кой ще произвежда техниката, къде ще е евтината китайска и виетнамска работна ръка, която да сглобява частите, кой ще произвежда боклуците, от които да се прави алтернативен арт ( пример бърнинг мен ), как ще се снабдявате с продукти, които не се намират и не могат да се придобият на територията на селището ( пък ако си в пустинята да не говорим ), кой ще прави техническата поддръжка по изкуствените куполи, под които ще живеете...на зъболекаря ти кой ще му прави машините и кой ще го обучи, че да знае кой зъб да ти извади, и мога да изброявам още хиляди по-съществени и несъществени нужди, които ще имате... на мен ми се струва, че пак ще се наложи да се гради някакво разделение на труда, следователно разделение на отговорността, оттам разделяне на наличните ресурси спрямо поетата отговорност, хоп идва правителството... и май това вече сме го виждали ( отвори прозореца и погледни навън).
Разбира се, ако отпадне т.3 това общество би било перфектно( ако приемем, че окръжаващата цивилизация ще е вечна, което е доста съмнително), но в такъв на него друг атрибут, освен "използваческо" не би могъл да му се прикачи.
За мен единствено работещото алтернативно общество е НАПЪЛНО независимото от съществуващите структури в момента такова, като понеже това ми се струва от раз трудно да стане, пътят ми се струва , че е да се започне с някаква зависимост и да се върви към тотална независимост, ако и това да ми струва 10 кариеса на всеки зъб, да не съм виждал PC, електрическа крушка, кинофилм, и да умра, ако ме ухапе смъртоносна змия* и не се справя с наличните средства за лечение ( които не са хич малко ).
Това наричам аз алтернатива, а не "не ме кефите, но ще си ви ползвам придобивките".
*от змия бих се излекувал, защото не виждам тя какво би намазала от смъртта ми, виж мечка-стръвница или гладен лъв бих убил ( или пък те мен, ако съм кьопав)