Post new topic Reply to topic  [ 160 posts ] 

Board index : GENERAL : Culture

Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 4:32 pm 
edit : brainjuice ме е изпреварил с поста, та малко звучи несвързано :D
а неговите предложения са повече от хубави :)

mokiziva : Интересно е това за манастирите, разкажи, обещавам да не те обвинявам в каквото и да било :lol: , само че нещо отворих сайт-а и някакви $-ове почнаха да ми се мяркат и май го затворих :o

Та да си представя и аз моята идея за селище и в контекста на това да разясня противоречията в твърденията на mokiziva.

Ти ( mokiziva ) искаш :

1) Да запазиш техническите придобивки и да си ги ползваш в рамките на това селище

2) Признаваш, че селище от тип, какъвто ти би желала е напълно зависимо от нормалната мейнстрийм цивилизация и не би могло да съществува без нейното съществуване.

3) С течение на времето все повече хора д
а се убеждават, че това е по-добрия начин на живот, с цел някога всички да се убедят в това.

Тук в нормална ситуация бих оставил заключението скрито и всеки да си го открие, но ще разясня все пак да не стане като преди :P

Да предположим ( доста хипотетично, но все пак ), че един ден постигнеш целта си и всички хора на земното кълбо заживеят по този начин...и погледнеш точки 1 и 2 и май пак някакво вътрешно желание за намеци ми идва, но ще го преодолея и ще поясня....
Кой ще произвежда техниката, къде ще е евтината китайска и виетнамска работна ръка, която да сглобява частите, кой ще произвежда боклуците, от които да се прави алтернативен арт ( пример бърнинг мен ), как ще се снабдявате с продукти, които не се намират и не могат да се придобият на територията на селището ( пък ако си в пустинята да не говорим ), кой ще прави техническата поддръжка по изкуствените куполи, под които ще живеете...на зъболекаря ти кой ще му прави машините и кой ще го обучи, че да знае кой зъб да ти извади, и мога да изброявам още хиляди по-съществени и несъществени нужди, които ще имате... на мен ми се струва, че пак ще се наложи да се гради някакво разделение на труда, следователно разделение на отговорността, оттам разделяне на наличните ресурси спрямо поетата отговорност, хоп идва правителството... и май това вече сме го виждали ( отвори прозореца и погледни навън).

Разбира се, ако отпадне т.3 това общество би било перфектно( ако приемем, че окръжаващата цивилизация ще е вечна, което е доста съмнително), но в такъв на него друг атрибут, освен "използваческо" не би могъл да му се прикачи.
За мен единствено работещото алтернативно общество е НАПЪЛНО независимото от съществуващите структури в момента такова, като понеже това ми се струва от раз трудно да стане, пътят ми се струва , че е да се започне с някаква зависимост и да се върви към тотална независимост, ако и това да ми струва 10 кариеса на всеки зъб, да не съм виждал PC, електрическа крушка, кинофилм, и да умра, ако ме ухапе смъртоносна змия* и не се справя с наличните средства за лечение ( които не са хич малко ).
Това наричам аз алтернатива, а не "не ме кефите, но ще си ви ползвам придобивките".

*от змия бих се излекувал, защото не виждам тя какво би намазала от смъртта ми, виж мечка-стръвница или гладен лъв бих убил ( или пък те мен, ако съм кьопав)

Back to top

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 10:32 pm 

Аааа. Така кажи. :). Този път те разбрах. Дори имах чувството че някой е хванал магическа пръчка, чете мислите в главата ми и ги е изказал сто пъти по-разбираемо отколкото аз някога бих могла.

противоречията които си изброил показват абсолютно точно проблематиката във въпроса за Утопията.

Quote:

3) С течение на времето все повече хора д
а се убеждават, че това е по-добрия начин на живот, с цел някога всички да се убедят в това.

Това че ще дойде момент когато всички да заживеят така, е самата есенция на утопиите. не съм давала категорично становище дали ще се случи: по-скоро смятам че е трудно. Точно това се опитвам да кажа през цялото време: " свободен дух" в метафизичен смисъл можеш да бъдеш само ако си независим от материалния свят, ако издържаш месеци без вода и храна в някоя горичка в Хималая. Без ток и парно , пълна пара ритрийт. Само че поне на мен не ми е известен нито един пример, дадени хора да са успяли да станат групово свободни : нито хипитата, нито будистите, нито сектите около разни гурута, нито бурнинг man, нито гоа. Абе надявам се да ме разбираш, точно съм отпуснала с един philosopher's stone и забелязвам че думите въобще не ми стигат , ама се надявам да разбра: проблема на утопиите е ако се случат, хората сремящи се към тях, ще загубят смисъла на живота си. затова и утопиите никога не се случват. а точка три за мен отдавна е отпаднала. Но не е нужно да си свободен в метафоричен смисъл, може би просто можем да се задоволим с някав вид междинно решение. а утопията само като идеалистична визия представяща нашите идеали. така че точка три можем да я зачеркнем. като се замисля на мен съвсем малко ми стига: достатъчно е да не ни гони полицията, да ни оставят да си живеем живота, да си набавим красива полянка и да посеем семето си всеки както намери за добре стига да не пречи на останалите и да не вкарва природата в дисбаланс. Появяват се партита които са само на слънчева енергия.

Така че аз през цялото време исках да кажа същото нещо каквото и ти: кой ще изработва продуктите ако я няма евтината работна ръка от китай и кой ще изработва чарковете за самолета които примерно ни извозва до Хималая?
не става. Двата ваерянта са: 1. да се заселим като отшелници в някои тибетски манастир примерно и 2. да направим компромис. Да се откажем от всички стоки които са правени чрез експлоатация на работна ръка. Да спрем да бъдем консументи. Като се има предид че вече се случват немалко партита функциониращи само със слънчева енергия , вече дори можем да използваме пктата си без да замърсяваме прородата. не можем да се откажем от технологиите защото те са един от основните космически кодове, изпратени на земята са нас хората. идването на технологиите е също част от предсказанията в календара на маите. Технологиите сште ни синхронизират с кристалната структура на вселената. но бегемот, пак ти казвам че точно съм отпуснала с тоя философски камък и така. Признавам че в моята глава има само въпроси относно осъществяването на алтернативно селище. така че ако нещо си разбрал като коментар, може би просто е било въпрос.

Проблема на утопиите е че те никога не идват навреме, точно това е и посланието на Бурнинг man за 2006 (art theme 2006) .
винаги остават някъде в бъдещето като мечта.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Thu Feb 23, 2006 11:39 am 

ne poluchih otgovor no shte si produlja s temata.:)

Tozi put iskam da dam edno spisukche s linkove svurzani s utopichni alternativni selishta.

http://gen.ecovillage.org/index.html
tova e svetovnata ecovillage organizacia. ima mnogo kakvo da se nauchi ot tozi site a osven tova shte mojete da tursite eco villages navsiakude po sveta v obhvatnata database koiato suzdatelite na sita sa programirali.

http://users.erols.com/jonwill/utopiali ... OMMUNITIES
tova e edin spisuk s utopichni selishta, literatura i eseta na tema alternativni utopichni selishta. shte namerite i klasicheski knigi za utopiata naprimer na thomas more ili plato

http://www.bruceeisner.com/new_culture/ ... index.html
tuk sa izbroeni niakolko koncepcii za alternativni hiparski komuni

http://utopia.nypl.org/links.html#dreams

biah se navila da napisha po neshtichko za vsiako ot tezi selishta ama se otkazah. no vi garantiram che ako tazi tema vi interesuva shte namerite interesni fakti i impulsi v linkovete. :)

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Thu Feb 23, 2006 3:31 pm 

Mersi, che si si napravila truda! Koito go intesisuva naistina ima kakvo da vidi... :)

не водят до нищо смислено!
Image

Back to top
 Profile ICQ 

Post subject:
PostPosted: Thu Mar 09, 2006 1:11 pm 

begemot posledno da dobavia che edin vipassana retreat e napulno bezplaten tuk v germania. e, davat ti samo vegetarianska hrana i ne e mnogo kuksozno v manastira no se meditira grupovo po cial den i povecheto hora izjiviavat dulboko prosvetlenie po vreme na prestoia si tam. na men lichno mi zabraniha da si vzema didgeridooto no kato cialo si ima i dobri strani edin takuv retreat. i niama nishto obshto s komers.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Sep 27, 2006 8:23 pm 

lelee tuka v sekciata culture vseki put kato otvoria samo gledam niakvi spam temi ot paiaci ili roboti, napravo veche me e strah da ia otvariam shtoto samo spam imam da tria seki den;))))

eto malko televizia ot BURNING MAN da ne skuchaete:
http://www.current.tv/burningman/

:lol:

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri Dec 01, 2006 9:30 pm 

Ех, има ли някакви новини от Тринога?? Чух че Бегемот изцяло бил загърбил мейн стрийм живота и се бил преселил там :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: :idea: Много красиво решение :idea: :idea: :idea:

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sun Dec 03, 2006 6:08 pm 

Аз пък си представям следната утопия - след 3000/4000/5000/50000 г.:

Хората най-накрая (след вече доста години биологическа и психологическа еволюция) са постигнали равновесие с природата и вече не стои въпросът - да опазваме природата, а по-скоро - да поощрим природата и развитието на живот на други светове. За начало тези в нашата слънчева система - Марс, Европа, Титан. По-късно в галактиката и в цялата вселена. :roll:
Човечеството добива енергия чрез термоядрен синтез на водород енергия в такива количества, че всички енергийни проблеми и кризи - отпадат.
Естествено всички необходими суровини и ресурси се синтезират изкуствено - за да не се нарушава баланса в природата.
Повечето устройства и машини се управляват чрез приемници които се задействат чрез минимални телекинетични тласъци от срана на хората. Умение което се изучава от най-ранна възраст.
На планетите, на които не може да се развие живот на въглеродна основа, поощряваме развитието на Homo Artificus - вид създаден от нас, като механични същества, които земляните в далечния 21 век са наричали "роботи".
Homo Artificus, придобива висок интелект сравним единствено с този на неговите създатели Homo Psychedelicus :lol:.
След милиони години прогрес и еволюция, човешкото съзнание еволюира до етап, в който изоставя тялото си и се превръща в част от безкрайната холограма наречена Вселена.

THE END

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Sun Dec 03, 2006 8:57 pm 

Поздрав с една песен:

Quote:
In the Year 2525
------------------------------------------
(In The Year 2525)
(3535)
(4545)
(5555)

in the year 2525
if man is still alive
if woman can survive
they may find...

(In The Year 2525)
(3535)
(4545)
(5555)

in the year 3535
ain't gonna need to tell the truth tell no lies
everything you think do and say
is in the pill you took today

in the year 4545
ain't gonna need your teeth won't need your eyes
you won't find a thing to chew
nobody is gonna look at you

(In The Year 2525)
(3535)
(4545)
(5555)

in the year 5555
your arms are hanging limp at your sides
your legs got nothing to do
'Cos some machine is doing that for you

in the year 6565
ain't gonna need no husband won't need no wife
you'll pick your son pick you pick your daughter too
from the bottom of a long glass tube

(In The Year 2525)
(3535)
(4545)
(5555)

in the year 7510
if God's a-comin' he ought to make it by then
maybe he'll look around and say
"I guess it's time for the Judgement Day"

in the year 8510
God is gonna shake his mighty head
he'll either say "I'm pleased where man has been"
or tear it down and start again

in the year 9595
I'm wondering if man's gonna be alive
he's taken everything this earth can give
and he ain't put back nothing...

(now it's been 10,000 years)
(man has cried a billion tears)
(for what he never knew)
(now man's reign is through)
(but through the eternal night)
(the blinding starlight)
(so very far away)
(maybe it's only yesterday...)

(In The Year 2525)
(3535)
(4545)
(5555)

in the year 2525
if man is still alive
he's taken everything this world can give
and that'll be soon

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 4:15 pm 

"Воден свят"agenda:
http://en.wikipedia.org/wiki/Micronation

Живеем в един урбанизиран , пренаселен свят, под контрола на недобросъвестни институции.
на практика няма дори една педя Земя, която да не е поставена под не4ия рестриктивна юрисдикция..
Нещо пове4е- със всеки изминат ден обществото се БЮРОКРАТИЗИРА вместо да се дмократизира, никнат все нови и нови узаконени несправедливости и на пръв поглед изглежда, 4е никъде няма спасение ...
Оба4е, това се отнася преди вси4ко за сушата. А повърхността на нашата планета се състои предимно от ВОДА.
Извън териториални води се прилагат само законите на морското право, които се отнасят преди вси4ко за мореплаването и за разлика от сухоземните закони не се променят всяка година.

Това предоставя уникални възможности за облек4аване на нормативния натиск върху големи суб-културни общности и едновременно с това- за облек4аване на урбанизационния и имиграционния натиск върху сухоземната инфраструктура.

Какво имам в предвид?

Плаващ остров?
http://en.wikipedia.org/wiki/Sealand
"айде сега, този иска да открие ноевия ков4ег"
нещо пове4е- ве4е има подобни идейни и дори действащи проекти..

http://en.wikipedia.org/wiki/Artificial_island
и то не от в4ера... Столицата на Ацтекската империя е била плаващ тръстиков остров по средата на езеро..

Построено в международни води, подобно съоръжение би било извън всякакъв национален суверенитет.

"това ще е безбожно скъпо"
Не. Първона4ално ми хрумна идеята за някой танкер на старо, пълен с прясна вода, но после се сетих, 4е нещо по добро м оже гда бъде създадено от рециклирани материали
(бамбуковите стебла и обелките от кокосови орехи гният по-бавно дори от празните ПВЦ-бутилки.)
Освен това конструкциите от естествени материали са многократно по-леки и по-гъвкави от стоманените.
И се възобновяват по-лесно (бамбука е най-бързо растящото растение, а кокосовата палма е едно от малкото културни сухоземни растения, които виреят в солена вода)
:mrgreen:

Last edited by Партилан420 on Wed Dec 20, 2006 9:57 pm, edited 1 time in total.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 4:28 pm 

:lol:

Това е Идеята, по принцип, но само по принцип, защото реално рециклираните материали на са много уместни защото при една по сериозна морска буря (ураган) острова ще се разпадне.

Обаче - примерно не един стар танкер, ами три или четири танкера свързани заедно с масивни мостове-тунели, подредени в стабилна фигура, ои осжен това, не точно пълен с вода, малко слънчеви батерии и инсталациа за пречистване на морска вода ще свърши по добра работа и ще спести много място, все пак има нужда от място за да се движи човек и да упражнява някаква дейност без да се чувства затворник :)

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 5:17 pm 

прясната вода е по-лека от морската.
както и да изглежда подобно съоръжение, по-голяма 4аст от площта му ще е заета от плантация, а останалата 4аст- от слън4еви колектори.

идеята ми е за нещо като плаващо пристанище, покрито със зеленина и нон-стоп парти по средата, общноста не осъществява износ, за да не нарушава митни4еските закони, но предлага редица специфи4ни услуги(кофишоп&смартшоп) за вси4ки временнопребиваващи срешу стоки/материали/технологии от сушата.
Кокосовите палми, бамбука и Cannabis sativa като исновна продукция, а също така и саргасови водорасли
(не подценявай здравината на естествените материали като бамбук и конопени влакна междувпро4ем :) бамбуково стъбло е по- здраво на огъване от стоманена тръба със същото тегло.

Колкото до плаващите остроиви изградени изцяло от всякакви отпадъци-
един такъв съществува ве4е 40 години..
http://en.wikipedia.org/wiki/Dream_Isla ... o_Shima%29
( така Токио е разрешило "кризата с боклука" през 70-те)

но плаващ остров построен от бамбук празни пластмасови бутилки
е дале4-по-4исто решение
http://en.wikipedia.org/wiki/Spiral_Island

относно здравината и устой4ивостта на конструкцията
най-важното е да бъде гъвкава и с минимално въздушно съпротивление.
ако има опция за разглобяване и оформяне в няколко разли4ни конфигурации-още по-добре.
няколко влека4а гарантиращи набевреността и променлив брой понтони с разли4на конструкция, като всеки понтон си има културна , нормативна и всякаква автономия.
всеки да е добре дошъл стига да не пре4и на другите и да си носи/да може да си произвежда/събира достатъ4но вода, храна и енергия.

п.с. евентуален проект за плаваща кокосова плантация може дори да полу4и държавна земеделска субсидия :lol: :lol:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_World_Islands

Last edited by Партилан420 on Wed Dec 20, 2006 5:50 pm, edited 2 times in total.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 5:46 pm 

:lol: с потоните ще е яко, ти яко си го ударил на natural, абе може и така ама като духне урагана с 200км/ч не искам да ме нацели някой ускорен кокосов орех :oops: :lol:

в крайна сметка значи се спираме на кръглата - централизирана форма кат оядро с възможност малки суб-комуни да се прикачват към тялото майка с екстрите :lol:

за бамбука - уви стоманата се анмира по лесно и е по издържлива ако погледнам проекта в по дългосрочен план :) освен това и по отношение на аеродинамичността (доста важна точка) растителността има повече минуси - растителността трябва да е всичко, но не е носещатата конструкция ;)

аз си мисля примерно - структура на плстове - в цетъра слънчевите панели - под тях всякакви други инсталации, пречистане, ток, въздух и каквото трябва друго, следващия пласт навън - градините, тъй като са около източника на енергия, всяка градина е подсигурена на всичко каквото и трябва, а светлина от небето :)
следващия пласт е парти зоната - тук може би е проблематично, поне сега като си мисля, че сцената не е посредата, но отдруга страна така ще по разнообразно, примерно едната страна са на парти-тема гъби, а от другата страна има парти-тема (нещо друго, а където се допират се получава смесването :roll: 8) отделно околотова навсякъде е пристанище, където могат да се приказват нови/временно понтони към които няма особени изисквания за здравина - те дори когато врмеето е добро могат да си плуват наоколо в териториалните води :lol:

по отношение на контактите с матрицата - според мен за да е разностойно и защитето от унищожение това трябва да се играе по законите на матрицата, така може да я победиш без да се конфронтираш - основава се като малка държава :| бананова република :lol: ще е почити като България в това отношение, и може да си имаме и представител в ООН :wink: така отпада и проблема с износа, то и без това ако се изнася нещо американците ще бомбардират всичко с обеднен уран, ткаа че по добре не :mrgreen:

btw, ако си поне малко сериозен, аз съм много навит да се хвана да нарпавя сайт по въпроса, където да може да се запишеш за подкрепа, но да е доста яко направено всичко, така че след 10-15 години ако сме още на тоя акъл да се реализира :lol:

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 5:53 pm 

сериозен съм..
колкото до американците- о4евидно
http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Minerva
както винаги те могат да бъда голям проблем..
а бамбука е по устой4ив към влиянието на морската(океанската) вода от обикновената стомана,
а неръждаемата стомана е твърде скъпа за да се използва като конструктивен материал.
Все пак съм съгласен, 4е енергийният център(там където са слън4евите батерии, акомулаторите и другите технологии) следва да е разположен върхъ плавателен съд

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 6:01 pm 

дамм, трябва да е нещо по на дълбоко, тоест може и да не е на дълбоко, но по отдалечено от териториалните води на някоя страна.. има време за място :roll: :D

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 6:34 pm 

дълбо4ината на подводната 4аст е правопропорционална на водното налягане, а висо4ината на надводната 4аст- правопропорционална на въздушното съпротивление. Така 4е тези вели4ини е добре да са малки. От друга страна площта е правопропорционална на слън4евата енергия, земеделската продукция и дъждовната вода, които са основни жизнени ресурси.
одале4еността извън териториялни води(12 морски мили) и води с изклю4ителни държавни права(200 морски мили) е задължително.
над 200 морски мили(ок. 360 км) никоя държава няма юрисдикция и всеки акт на агресия срещу плавателен съд се тълкува като пиратско нападение от гл.то4ка на морското право.
В слу4ая с Минерва, островът е бил нападнат от американски пирати. Правителството на Того се намесило в защита на островитяните, но после "забравило" да си тръгне..

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 6:51 pm 

мясото поне за началото трябва да е доста добре обмислено, но пък и нащо по бие на парти зона за алтернативен живот, и няма да има какво да привлича алчните хора. Важното нещата да бъдат много одбре обмислени и може да стане нещо хубаво 8)

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 8:18 pm 

Partilane , mnogo e interesno tova koeto razkazvash, opredeleno shte hvurlia pogled i na linkovete vednaga kato se vurna ot rabota, samo edno neshto ne mi stana iasno: naistina li okeana ne e sobstvenost na nikoia durjava i tam ne vajat zakonite?????? toest ako resha da se zaselia v podvodnica v okeana, imam dori pravo zakonno da si poseia marihuana tam , taka li?

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 9:22 pm 

:D да в общи линии, както талибаните си имат собствена държава и са решили да си посеят всичко с маково семе, така и ти като си имаш собствено кътче където ти си шефа може да си посадиш всичко, само че някой може да ти обяви война :roll:

А ако е до канабиса - ела до Холандиа, от миналата година може не само да си посадиш едно растение, но може да си регистрираш цяла оранжериа за канабис :wink: приеха го в парламента това 8)

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Wed Dec 20, 2006 9:55 pm 

В открито море важат само законите на международното морско право.
На всеки плавателен съд важат законите на държавата под 4иито флаг плава той.
ОБА4Е ако се построи плавателен съд в открито море, тогава той няма да плава под национален флаг, и на него няма да важат националните закони.
По принцип такъв съд би следвалода се регистрира в първото пристанище, в което акостира.
За да изпълнява законно функциите на пристанище ,определено съоръжение следва да отговаря на определени техни4ески И митни4ески изисквания, в това отношение държавите са се погрижили да си осигурят монопол..

Така или ина4е в международни води няма институция, която може правомерно да се намесва във вътрешния ред на един плавателен съд.

Това се използва масово от големите нефтени компании, които предпо4иотат да строят нефтени платформи извън териториалните води(и дори извън прилежащата зона на "изклю4ителни права върху ресурсите" и така заобикалят (без да нарушават, но и бе з да спазват )редица трудови, концесионни и какви ли още не национални правни норми.
Така 4е ДА, АКО законно конструираш съоръжение в международни води, то там ще можеш да си сееш каквото искаш без да нарушаваш какъвто и да е закон.
Дори плавателният ти съд да е регистриран под не4ий национален флаг, тогава единственият орган на властта в открито море ще бъде капитанът , а законите на съответната държава ще важат на теория постоянно, но ще се прилагат контролируемо само в териториални води..

Това се използва и от корабособствениците на т.нр."либерийски" танкери, които регистрират плавателните си съдове под либерийски флаг, така 4е да избегнат новите норми , приети от развитите държави.

Идеята наистина си струва, може да изглежда твърде футуристи4но, но факти4ески е неизбежно-
Земята е пренаселена, морето е пове4е от сушата и е най-рядко населената територия.
по крайбрежието на китай хората живеят от хилядолетия в плаващи бамбукови къщи-джонки, съединяват ги в квартал4ета/пазар4ета посредством мост4ета в тихо време и се разделят по време на тайфун..

В миналия век идеята полу4ава популярност, появяват се плаващи острови-летища, рафинерии, курортни комплекси и палмови плантации, плаващи под разли4ен флаг. Запо4ват и първите опити за квази-държавни независимои образувания, някои от тях съществуват и до днес
http://en.wikipedia.org/wiki/Sealand
, други стават жертва на националните интереси..
http://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Rose_Island

В момента международното право не толерира подобни изкуствено създадени "микро-нации", но и не ги забранява изри4но, и колкото по- силно се усеща пренаселването на сушата, толкова по-либерално ще става отношението към емиграцията "по средата на никъде"

Last edited by Партилан420 on Wed Dec 20, 2006 10:30 pm, edited 3 times in total.

Back to top
 Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 160 posts ] 

Board index : GENERAL : Culture

Go to page Previous  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Next