Post new topic Reply to topic  [ 160 posts ] 

Board index : GENERAL : Culture

Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next
Author Message
 Post subject:
PostPosted: Fri Feb 10, 2006 11:44 am 

Quote:
Последно изказване по темата
1.Никъде не съм изразявал собствена позиция по темата, освен на едно място и обясних как и защо.

2. Бия те по главата със собствените ти аргументи, но ти не го забелязваш и не виждаш очевадните противоречия в тях.

3. Един единствен пример за многото ти неточни и направо грешни тълкувания на мои изказвания :
Цитат:
Каква е тази теза че подобни " хуманни" дела водят само до катастрофи като пренаселване на земята???

P.S. Комунизмът отмина.

1. ah az puk si misleh che prez cialoto vreme izraziavash sobstvena pozicia.

2. po-skoro se opitvash da me biesh po glavata no obshto vzeto pone za men izobshto ne e iasno kakvi sa ti argumentite oosven da kazvash che si protivorecha.

3. aha, a tva sigurno sum go sunuvala:

Quote:
С проявен "хуманизъм" към дадени животински и растителни видове ( помагайки им да съществуват облагодетелствано), човекът е нанесъл не малко катастрофални последици. С този към себе си - викат му пренаселване на планетата.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri Feb 10, 2006 3:00 pm 

ZYan wrote:
Zashto?? Ne mislish li, che tova mqsto e podhodqshto da razkajesh istoriite s priqtelite si? Nqkoi mojesh da vduhnovish...:) :idea: :?:

sure! но в момента имам да пиша куп други неща, а и времето ме притиска, затова оставям разказа за малко по-нататък :)

Back to top
 Profile WWW 

Post subject:
PostPosted: Fri Feb 10, 2006 5:17 pm 

Begemot има право, mokiviza. Не го казвам с цел да те обидя, но трябва да се видиш от страни.

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Fri Feb 10, 2006 5:25 pm 

Ne znam kakvo triabva da gledam otstrani, opitah se da pokaja niakoloko alternativni selishta, napisah tekstche, postnah snimki i tova e sichko. Izobshto ne znam kakvo tolkova iskate ot men i za kakvo si protivorecha, mai po-dobre e nishto da ne pisha shtoto tuka iavno za drugo osven za chesane na ezici niama da stava vupros. No Lexia mnogo mudro postupva che si biaga po zadachite i ne si gubi vremeto tuk ,shte vzema primer ot neia, che neshto mnogo anstrengend stana tuka.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Fri Feb 10, 2006 8:21 pm 

Aй ай ай.. сериозни емоции тука се появха:idea:
С риск да се повторя алтернативната конгрегация не е мястото или дори инфраструкрурата (ако и доколкото има такава), а хората, които се 4увстват 4аст от това.

Можеш да си наемеш апартамент в софия, да направиш "нещо като" хотел в някой квартал, да построиш геодези4ен купол или дори небостърга4 извън града ,
да купиш земеделска земя с хамбар в мерата на някое село, ливада или гора в балкана, или просто да забиеш един кол нейде в пустинята и да поканиш определен или неопределен кръг 4овеци за социален експеримент , парти-зона , ритрийт или уъркшоп-семинар, или пък каквото си измислиш и в зависимост от проекта ще са ти нужни разли4ни средства за да го осъществиш както и (може би) да преодолееш разли4ни непедвидени пре4ки и (може би) да направиш някои компромиси с някои добри идеи ..
Въпросът е , 4е в зависимост от мястото разли4ен кръг хора с разли4ни умения и възможности биха се заинтересували от тази идея.. в крайна сметка не на всеки му се живее в купол, небостърга4, на типи на поляната или му се ходи с каравана на 1000 мили навътре в пустинята..
И в крайна сметка дори с 13 дневен интензивен вижън-куест е твърде малко вероятно да се измъдрува такава идея, 4е от нея да се породи устой4иво и сплотено племе или алтернативно суб-общество, ако така на някой по му харесва как зву4и..

Разли4ни хора изпробват разли4ни идеи от доста време и в разнообразието е клю4а към едно възможно измъкване от времева линия "1984/матрицата"..
това е идеята От няколко години едни маниаци се събират май на Витоша и се опитват да живеят като индианци( без метали и пластмаси) от скоро има рейнбоу-семейство, а дъновистите са ни изпреварили с цял век, но пък изостават малко в други аспекти, които съвсем не са по темата..
Поправете ме ако бъркам, но в България транс-племе има в момента само в интернет :lol:
И тук и сега, може би ние създаваме възможност това да излезе от интернет и да стане 4аст от Р.Ж. като нещо пове4е от "Ей кво яко парти стана, айде пак, до другия път" в проглушените от тонколоните уши..
всъшност за пръв път се замислих по въпроса в двете седмици след Мъшденса, които няколко 4овека от партито прекарахме в планината, докато не ни заваля снега..

като нищо можехме да останем и още 2 седмици :lol:
Бегемот, ти си тръгна преди средата на "афтър-партито", в него взеха епизоди4но у4астие и 3-ма холандски и 2-ма израелски гости, с които споделих тези идеи, което предизвика у тях аналози със съществуващи социални явления в техните страни , пак там и тогава се запознах и с онзи 4овек, който е бил 10 години в староверска комуна в тайгата..

п.с.
Брейнджус (и може би и още някой), "егото" (АЗ-ът) не е 4овешката Същност, а е само една Автономна Заблуда - заблудата, 4е "всеки за себе си", и 4е можеш да бъдеш щастлив или нещастен без това да има отношение към другите и към Реалността.

Истинската 4овешка Съшност (не само) според Й.В.Гьоте Е "Буден Дух , Който Твори" :!: :idea:

п.с. Ибица и Гоа са били по4ти необитаеми допреди да бъдат посетени за пръв пър от парти-хората.
Дълго време там е било безлюден рай, после е било една сбъдната ме4та, а когато там са дошли $$$ , ве4е е станало шитав комерс.. :(
както каза комай Раджа Рам във филма "Ликуид Кристъл Вижън":
"Гоа е мъртва, намерете си нови пасища"
Бегемот, добро и зло са 4исто 4овешки ка4ества, а не универсални такива.
за мен добро е това, което не вреди на никое живо същество, но Мускарин може би ще ре4е, 4е свинското заколение по коледа е добро дело, защото се вписва в хранителната верига на цивилизованите хора и защото намалява пренаселването на селските дворове с прасета.
По този въпрос, а и по въпроса с нефта, найлона, металите и про4ее
това лято на рейнбоу в 4ехия нау4их от един италианец едно много симпати4но мото:
"Refuse
Re-use
& Recycle"
:mrgreen: :!: :D

-Oтказвай новите неща, които не одобряваш( каталога на Метро, найлоновата торби4ка в магазина, кет4упа, кренвиршите от пилешка мърша и генно-модифицираната соя , пуканките от генно-модифицирана царевица или антидепресанта/антибиотика в така противната им пластмасова опаковка ..)
-Използвай ги повторно, вместо да ги изхвърлиш на боклука, ако можеш да им намериш полезно приложение(дрехите втора употреба, мини-оранжерията от 10 литрови пластмасови бутилки, инсталацията за топла вода от стар 4ерен варел за нафта, ветрогенератора от старо динамо и стара ламарина)
и рециклирай безнадежно повредените или пона4ало сбърканите, до такива, които да не са сбъркани и да работят добре без да пре4ат
(превръщането на сма4кани бирени кутийки в нов ветрогенератор, на с4упените буркани във евтини френелови лещи и други подобни благородни но енергоемки дейности)
всяко следващо мото изисква пове4е усилия, но има по-забележителен резултат в материалния свят :wink:
п.п.с. добре, 4е думите не са камъни....
думите не могат да наранят нищо освен егото.
Действията/бездействията оба4е променят Реалността , споделяна и от други живи същества, някои от които способни на комуникация,
и понякога могат да нараняват.

в този смисъл думите , освен вси4ко друго са и най- лесният на4ин да бъдат избегнати някои нежелани действия ПРЕДИ да са настъпили НЕОБРАТИМИ последици.

Last edited by Партилан420 on Fri Feb 10, 2006 8:23 pm, edited 1 time in total.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 3:28 am 

mokiziva wrote:
Ne znam kakvo triabva da gledam otstrani, opitah se da pokaja niakoloko alternativni selishta, napisah tekstche, postnah snimki i tova e sichko. Izobshto ne znam kakvo tolkova iskate ot men i za kakvo si protivorecha, mai po-dobre e nishto da ne pisha shtoto tuka iavno za drugo osven za chesane na ezici niama da stava vupros. No Lexia mnogo mudro postupva che si biaga po zadachite i ne si gubi vremeto tuk ,shte vzema primer ot neia, che neshto mnogo anstrengend stana tuka.

Ee! Stiga we - dai sq da iztriem temata... Ne se podavai na provokacii ! Na men primerno mi e mnogo interesna taq tema,kakto se razvivashe do sega.Tova e ideq, a edna ideq ako bude razvita moje da stane realnost! Ti si izlagash faktite (podkrepeni sys snimki) i vmqtash nqkoi predlojeniq i komentari po vaprosa... Partilane, ti na taq "baza fakti" - mnogo i povecheto umni predlojeniq davash za razvitieto i jivota na edno takova selishte (...ili kakvoto i da e)! A tova che nqkoi provokira - to nqma da e interesno inache:))
Are gore glavata! :wink:

p.s. sorry za lirichnoto otklonenie ot temata, a sega,mili deca, molq vsichki obratno v МАТРИЦАТА ! haha
:lol: :D :idea:

не водят до нищо смислено!
Image

Back to top
 Profile ICQ 

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 7:50 am 
Begemot wrote:
И пак повтарям - дискурсивните качества на човека, способностите му да вербализира и оценява дадени събития и факти като добри и не-добри ( а и нещо по средата) са причината за неравновесието в природата, което наблдаваме

partilan420 wrote:
Бегемот, добро и зло са 4исто 4овешки ка4ества, а не универсални такива

Бре, как ги правите тия изводи възоснова на мои изказвания, дето или им противоречат, или са неточни, или не знам и аз какво вече, но във всеки случай твърдят да съм казал всичко, но не и това, което наистина съм казал ?!? Трябва някаква специална схема да има за целта, mokiziva и partilan420 да я кажат :lol:

Са ша зема и аз а са тръшна! Неа си губа повече времето с вас еййй! :P :idea:

Back to top

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 9:14 am 

Гец, не сме се изразили то4но може би.
или може би не съм про4ел достатъ4но нимателно какво то4но си написал..
прости ми ::)
Да, 4овека в момента създава дисхармония, но дали наистина способността му да вербализира и оценява са корените на вси4ки беди??
По скоро способността да материализира абстрактните си идеи без да оценява последиците може би са при4ината, но не мога да го твърдя със сигурност.
Това 4е има силна емоцинална реакция в тази тема е признак, 4е темата наистина е важна и ни вълнува.
Toва 4е правим "вижън куест"-а в интернет си има освен вси4ки предимства(неограни4ения кръг у4астници, възможността за снимков материал от други подобни и безподобни експерименти, възможността за у4астие в дискусията на хора, които са дале4е от нас)
си има и недостатъци..
тук не можем да видим изражението сна събеседника, не можем да усетим истинското му настроение.. тук говорим без "токинг стик"не един по един, всеки когато реши.. това спомага за по-добрата гласност, но и за по-ниската "4уваемост" на мненията и идеите ни..

ако вижън съркъл-ът беше истински може би някой щеше да е направил 4ай, а друг някой може би щеше да е напълнил 4илум, а те много способстват за ка4еството на разговора и за доброто настроение на вси4ки събеседници.
:D :idea:
Но пък докато не се стпои снега не виждам как можем да направим истински вижън съркъл около истински огън, така 4е за момента
и това е пове4е от о4акванията.
това 4е продължаваме да аргументираме разли4ни аспекти по темата 3 страници след като авторката предположи 4е може би в Бг още не е дошло времето за подобно нещо,
е показателно за това, 4е сме взели идеята при-сърце.. :idea: :D

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 10:35 am 

п.с.
Брейнджус (и може би и още някой), "егото" (АЗ-ът) не е 4овешката Същност, а е само една Автономна Заблуда - заблудата, 4е "всеки за себе си", и 4е можеш да бъдеш щастлив или нещастен без това да има отношение към другите и към Реалността.

хммм, не съм казвал, че "всеки за себе си".
напротив.

това, което твърдя, е съвсем друго

аз знам, че съм субект. усещам, че ме боли, когато ме ударят. усещам, че ми е приятно, когато ме галят.

съответно, когато виждам други същества около себе си, споделящи поне на външен вид моите характеристики (крака, ръце, очи, глас и т.н.), то аз осъзнавам, че и тях би ги боляло, когато ги ударят, и би им било приятно, когато ги галят.

това се нарича съ-вест. това е принципът на "ами представяш ли си ако и на теб ти направят така". който е изцяло плод на нашето самоосъзнаване като субекти, като "аз"-ове.

както казах, плод на това същото самоосъзнаване са и ред гадости като гордост, алчност и т.н.

номерът е просто аз-ът да не се възприема толкова насериозно, а не да се надмогне (което е невъзможно, защото тогава и ти, Партилане, нямаше да се опитваш да направиш нещо, а просто щеше си седиш и да бъдеш всичко, което виждаш, изцяло погълнат от съзерцанието. всеки, опитвал много големи дози психеделик, ще се сети за какво иде реч - ето това е пълно анихилиране на аз-а)
невъзприемането на аз-а толкова насериозно идва с редовно отваряне към сакралното в рамките на ритъма на живот. това древните са си го измислили идеално с цикъла делник-празник и с Елевсинските мистерии. когато човек живее известно време в този ритъм, той няма как да не осъзнае, че живее в игра. номерът е да се научим да гледаме на играта с любов и да я играем с удоволствие, без много да се впрягаме и да влизаме в някакви его-филми ("ах защо Ленчето не ми обръща внимание", "ах ти мене уважаваш ли ме" и подобни).
това е достатъчно трудно само по себе си и достатъчно много си струва да се опитваме да го постигнем. но това *не е* пълна анихилация на аз-а.

колкото до това дали аз-ът е същност, или не... ами то на едно ниво същности въобще няма. "същност" е отново категория на дискурсивния разум. дали въобще има "същности", или само танцуващи частици на Хаоса (които дори не са точно частици, май, казва квантовата физика)? естествено, някакви принципи и закони на действие на всичко има, но те са прекалено големи, за да бъдат обхванати от човешкото съзнание. както е казал най-читавият християнски мистик, за Бог не може да се даде каквото и да е определение. за него не може да се каже дори че е "съществуващ", защото това, което човешкото съзнание има предвид под "съществуващ", е много далеч от състоянието, в което Бог се намира. затова Бог е не-съществуващ, ме-он, или, както пък казват източните мистици, "празнота", шунята. :)

разпръснал всичките съзвездия преди
виж колко е нещастна
науката, в която вярваш ти
но ето, идва време
и никой няма да прости

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 10:58 am 

Ммм..метафизиката е зарибителна, нали? :D
Quote:
невъзприемането на аз-а толкова насериозно идва с редовно отваряне към сакралното в рамките на ритъма на живот. това древните са си го измислили идеално с цикъла делник-празник и с Елевсинските мистерии. когато човек живее известно време в този ритъм, той няма как да не осъзнае, че живее в игра. номерът е да се научим да гледаме на играта с любов и да я играем с удоволствие, без много да се впрягаме и да влизаме в някакви его-филми ("ах защо Ленчето не ми обръща внимание", "ах ти мене уважаваш ли ме" и подобни).
това е достатъчно трудно само по себе си и достатъчно много си струва да се опитваме да го постигнем. но това *не е* пълна анихилация на аз-а.

Именно.
свщения календар на маите баш това е- фрактала на ритмиката в живота.

само 4е мистериите ве4е са изгубен оби4ай..
изгубено е и знанието на прабългарските колобри.. а дали не могат да бъдат намерени отново, също както е станало с традициите на толтеките и календара на маите?..

за "анхилиране" на аз-а не съм говорил, само за това 4е не той е ядрото на "софтуера" на Ли4ността, а е само "интерфейс".
Дали Съ-вестта" е атрибут на аз-а или на Духа?
(по този въпрос мога да се изкуша да побъбрим в "ънлимитид"
:))
а за тука се сещам за една тема на Лексия в дъното на тази секция
(Транс култ-ура за по-добър Свят)
Quote:
Trance was always an alternative culture. Alternative to mainstream music, mainstream thinking and mainstream spiritualism. Instead of producing entertainment for people that pay for it, the Trance party people were the party! Together they assembled color, energy, creativity, individuality, visions, drinks, food and joy to respectful, mind-opening and sometimes entrance-free gatherings – and eventually founded a worldwide lifestyle that we call Trance Culture...

... You can’t preserve the status quo. Either something evolves (and grows) or it will eventually die. What we can do is remember the ideals of Trance Culture, be conscious and confident of what all of us have achieved and exercise this knowledge!
:!:

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 11:51 am 

Quote:
Ммм..метафизиката е зарибителна, нали? Very Happy

и още как! :D

Quote:
само 4е мистериите ве4е са изгубен оби4ай..
изгубено е и знанието на прабългарските колобри.. а дали не могат да бъдат намерени отново, също както е станало с традициите на толтеките и календара на маите?..

миии... какво да ти кажа... поляните на Рила вероятно ги познаваш много по-добре от мен. :) като съчетаеш преките си впечатления от подобни изживявания с това, което вече знаеш за древните традиции (колкото и малко да е то), може да си изградиш нещо като do-it-yourself спиритуалност. няма значение дали тя е докрай "автентична" или не, важното е как работи: дали те право по-осъзнат, дали те превръща по-добър човек във всекидневното общуване със света, или не.
прекият и непосредствен опит винаги е по-здрава основа за изграждането на метафизика и система от възгледи и поведение, отколкото индоктринирането изцяло в рамките на някоя "готова" традиция. вярно е, че трябват водачи, но един добър човек с малко опит в тези неща също върши работа.

Quote:
Дали Съ-вестта" е атрибут на аз-а или на Духа?
(по този въпрос мога да се изкуша да побъбрим в "ънлимитид"
Smile)

ми хайде :) и без това тук стана много офф-топик.

моето виждане е, че понятието "личност" няма смисъл, ако няма "аз". като какво е това "личност" без "аз" и защо изобщо трябва да има "личност"? личност е понятие (както и дух, впрочем), а не вярвам, че понятията съществуват извън "аз"-а и неговото субективно самоосъзнаване.

за транс-културата цитатът е много хубав. :) нищо, че аз самият не съм трансър, а по-скоро бивше хипи (бивше, защото в бг такъв начин на живот няма, и тези, които се смятат за част от тази субкултура, всъщност в по-голямата си част не са). :wink: ще ми се да разгледаме въпроса в по-общите рамки на "алтернативната култура" или, ако щеш, на "контракултурата" (counter-culture), но разбирам, че това е транс-форум все пак. :)

виж колко е нещастна
но ето, идва време
и никой няма да прости

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 12:38 pm 

Quote:
ще ми се да разгледаме въпроса в по-общите рамки на "алтернативната култура" или, ако щеш, на "контракултурата" (counter-culture), но разбирам, че това е транс-форум все пак.

Brainjuice, ще се радвам супер много ако разгледаш въпроса в по-общите рамки на " алтернативната култура" или " контракултурата"!!! Не случайно заглавието на темата беше " алтернативни селища и политически утопии", а не " psy trance селища". Всъщност никое от изброените досега алтернативни селища не се населява само от хора които са фенове изключително само на psychedelic trance. Дори хипитата , свирещи на тарамбуки, диджериду, флейти и гонг, представляват много по-голяма част от селището. Така че please разкажи ни за твоите визии и за начина по които си представяш едно такова латернативно селище: какъв смисъл виждаш в това да има такова селище, какви биха бели целите и идеалите на това селище от твоя гледна точка??

Quote:
Ee! Stiga we - dai sq da iztriem temata... Ne se podavai na provokacii !

ZYan, не се подавам, просто ми се иска като ще " се бием по главите" поне да е с истински аргументи и конкретни тези, на които човек може да отговори или да обясни какво е имал предвид и евентуално да отстрани противоречията в постовете си.

И ми е непонятно защо изобщо трябва да се "бием по главите". Ако не можем в рамките на собствената си мини-субкултура да бъдем сплотени, да се уважаваме, да се толерираме, то къде сме тръгнали въобще да говорим за алтернативно селище??? Някои каза че хората, които ще населяват въпросното селище, трябвало да бъдат изключително подбрани, но това е непостижимо според мен! Винаги ще има външни хора които ще идват в селището, може би пътуващи от цял свят, може би просто някои заплеснат градски човек който е решил да си направи излет. Винаги ще има чужди хора. За да може да съществува тази идея дълго време, трябва да се научим на ТОЛЕРАНТНОСТ, и най-вече да разберем че колкото и да сме различни едни от други, поне до известна степен имаме сходни цели и алтернативен начин да виждаме света. Като се замисля че в този форум почти непрекъснато става въпрос за изкуствено поларизиране, тоест за изказвания като " Само dark psychedelic е единствената истинска музика и сички останали хора които не са dark нямат нищо да търсят на ´нашите партита"....
Аз не виждам как ще съществува едно алтернативно селище, без да сме се се научили да се сплотяваме помежду си.

EDIT: Все пак всички ние имаме алтернативен начин на живот, някои повече други по-малко: и то не само псайкаделик хората а също хипитата, пунковете, техно феновете. Всички ние сме виждали реалности които масата от хора не познава, всички ние малко или много се опитваме да живеем духовно, в синхрон с природата, в синхрон с заобикалящия ни свят. Нека не наблягаме на различността си а на сходствата си. Освен това поне за мен основната идея е не да се затваряме, а да отворим врати за всеки желаещ да каже НЕ на меин стриим системата, просто да му кажем добре дошъл приятелю.

Quote:
Aй ай ай.. сериозни емоции тука се появха
.

Тях винаги си ги е имало. Но съм забелязала че в момента когато отвориш устата си, веднага се изпълвам с топлина и позитивизъм и всичките ми предишни скептични емоции се изпаряват. :idea: :idea:

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 12:51 pm 

Брейнджус, доколкото знам "транс" запо4нали да нари4ат мусиката, която правели разни бивши хипита по плажовете на Гоа..
Контра-култура не ми допада това понятие 4е много асоциации с "контра-революция" и "конфронтация" навява..
"алтернативна", "ню-ейдж",
"квази-духовна" и други подобни думи са само понятия на ума,
и също както вси4ки други неща(ли4ност със/без/под-съзнание, дух,свръх/мулти/висш (р)аз/ум или абсолют), които можем да назовем са дотолкова конкретни и дотолкова абстрактни, колкото е и ли4ния експириънс на този ум.
Мокижива, много си права за толерантността.
типът хора, които у4астват зависи не от фейс-контрол на входа, а от вида , местоположението,условията и атмосферата на мястото, което бъде избрано..
(едн от малкото принципи на raibow-gathering е "добре дошъл у дома"

А с думите си за щастие не се бием по главите.. само по егото. :lol:
п.с. Не вярвам около огъня на племето някой да каже:"Само психедели4ната гайда е истинската музика, вие с тъпана и тарамбуката нищо не разбирате, да не говорим за оня с китарата" :D

Last edited by Партилан420 on Sat Feb 11, 2006 1:05 pm, edited 1 time in total.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 12:56 pm 
/off
някои хора явно за това нещо метафора не са чували, още по малко за тази " с твойте камъни по твойта глава". и нарочно ти пиша в такъв стил mokiziva, защото не желая да интерпретираш постовете ми с емоционален оттенък (както сама признаваш, че правиш с тези на партилан ), лишавайки ги от дуалистичната им натура и есенцията, която съдържат . а в наблюденията си виждам, че по този начин оценяваш две абсолютно еднакви по стойност изказвания по твърде противоположен начин в зависимост от начина, по който са написани. в психологията явлението се нарича когнитивна илюзия. всички сме пълни с такива "карикатури на мисълта" ( "caricatures of thought", по точно незнам как да го преведа), от които доста трудно се бяга...направо си е мъка с някои, та това малко на тема колко рационално е рационалното мислене, но се надявам да ме разбираш.

с други думи се старая да правя максималко лишени от емоционална стойност изказвания, но ти интерпретираш тази лишеност като отрицателна такава, явно ще трябва да сменя подхода.

Back to top

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 1:05 pm 

Бегемот, напротив, опитах се да интерпертирам обективно, но може би просто не разбрах каква е есенцията на поста ти. Ако ми кажеш примерно " твоето изказване А си противоречи с изказването ти Б", тогава сигурно ще е по-лесно да отговоря.
:idea:

p.s. a za metaforata " s tvoite kamuni po tvoita glava" neshto hich ne mi se vruzva , zashtoto ne sum hvurliala "kamuni" po nikoi v tozi topic. :(

Last edited by mokiziva on Sat Feb 11, 2006 2:36 pm, edited 1 time in total.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 1:14 pm 

надявам се, никой от вас не останал в впечатлението, че коментарът ми беше предназначен да подчертая различието между субкултурите!

той беше просто коментар на това каква е моята (изходна) гледна точка, която ме е довела до това да обсъждаме разни работици тук, а не с идеята да чертаем разграничителни линии.

не ми се ще да мисля, че съм ви провокирал зле по някакъв начин.

ако е така, извинявам се.

а ако съм се набутал по средата на някакъв спор, който си го водите много отпреди моята поява (имам чувството, че продължавате някакъв воден преди разговор), съжалявам

а с една дума как си представям селището: ех, мокижива, знаеш ли колко е трудно да "нарисувам" една утопия ей така импровизирано... :) ще кажа само, че идеите на повечето от вас тука ми харесват - като цяло се обаждам само като има нещо, с което не съм съвсем съгласен, така че моите но-та и обаче-та и некои съображения вече ги знаете в общи линии (напр. по повод на парите и по повод на "хуманизма").

виж колко е нещастна
но ето, идва време
и никой няма да прости

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 2:03 pm 

Begemot wrote:
/off
оценяваш две абсолютно еднакви по стойност изказвания по твърде противоположен начин в зависимост от начина, по който са написани. в психологията явлението се нарича когнитивна илюзия. всички сме пълни с такива "карикатури на мисълта" ( "caricatures of thought", по точно незнам как да го преведа), от които доста трудно се бяга...направо си е мъка с някои, та това малко на тема колко рационално е рационалното мислене..
.

:idea: благодаря за това 4е обърна внимание върху това.
На4инът по който представяме на останалите идеите си 4ето има по- голям ефект по отношение на 4уваемостта и разбираемостта, отколкото самият смисъл, който носят.
Само средствата могат да оправдаят целта, а не обратното(за момента останах впе4атление 4е имаме консенсус по въпроса, 4е е крайно време да се намерят алтернативи по въпроса с потреблението на ресурсите, урбанизацията и технологизацията на съвременното общество)
а един консенсус не е никак малко.

Пък мен много ме кефят вси4ки изказвания на Бегемот, (a също и 4ая, който умее да прави)и мога да заявя 4е без 4ай-шоп нито алтернативното парти , нито племенния събор, нито алтернативното селище биха били хубави и даже възможни :D
Quote:
не ми се ще да мисля, че съм ви провокирал зле по някакъв начин.

Що бе, много добре ни провокираш понякога ако никой никого не провокира за да се замисли ,тогава каква дискусия ще бъде?
Благодаря 4е обърна внимание на хипарията, ако ти се асоциираш с понятието "бившо хипи" то на мен по-ми приляга "бъдещо(нео)хипи) :lol:

Last edited by Партилан420 on Sat Feb 11, 2006 3:43 pm, edited 1 time in total.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 3:31 pm 

mokiziva wrote:
И ми е непонятно защо изобщо трябва да се "бием по главите". Ако не можем в рамките на собствената си мини-субкултура да бъдем сплотени, да се уважаваме, да се толерираме, то къде сме тръгнали въобще да говорим за алтернативно селище???

А то не беше въпрос до толериране, колкото до добродушна градивна критика, а пък и Левски е казал (хехехе намерих си едни негови цитати в нета и сега мога да дразня хората с правотата му):

Quote:
За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно.

Също:

Левски до Атанас п.Хинов,25.VIII.1872 г.

Quote:
Не си народен: виждаш народното зло и не го казваш.

С близки и приятели трябва и доброто и лошото да се споделя. :) По-скоро аз бих бил от лошите провокатори в случая, че това с "да се видиш от страни", май звучи адски грубо, написано. Не му беше това целта, но за жалост не се сетих за по-подходящ израз, пък без широко усмихната физиономия трудно можеше да разбереш доброто намерение и май по-скоро като обида звучи... :shock:

Бтв като погледна по-внимателно нещата, по-скоро транс-а ми изглежда като култура, а мейнстриима като контра-култура. И това го казвам, въпреки, че транс музиката изобщо не ми е по вкуса. :wink:

Честно да си кажа, за мен едно такова селище трябва да е направено, така че да е нашенско си, българско. Не искам да е алтернативно, трансърско, хипарско или каквото и да е, ами да е нещо с българска идеология, което не би трябвало да е лошо, понеже българите от край време не се срамим да взимаме чуждите идеи, когато ги сметнем за полезни, пък и то е ясно че главната част от хората ще са такива и трябва да се наблегне доста на това (всъщнот да спомена, че изначално мразя хипитата, но хипарите в България адски много ме радват...). Или по друг начин казано - и аз не знам точно какво искам и изобщо не се изразих добре, може би трябва повече да помисля. :D

Back to top
 Profile WWWICQ 

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 3:33 pm 

Едно въпросче , има ли някои тук които е прекарал дълго време в манастир или друго подобно място за духовно прераждане? Например в така наречения мултиверситет на Ошо в Индия ?

http://www.osho.com/Main.cfm?Area=medre ... ge=English

Мислех си да разкажа за един Випасана будистки манастир тук в Германия където всеки може да оцедне за две седмици , без да плаща нито стотинка, или за редовните Vision Quests в Тоскана, където ходим всяко лято в индиански типита да търсим духовете на Гая. Има ли някои опит с тези неща да поеме разказа, че мен сигурно пак ще ме обвинят в противоречия и мултипна структура на личноста хах. :)

EDIT:
Скуирал,
;) идеята не е никак лоша, ще е добре да я позадълбаеш. Има някои места в България които представляват антикварни модели на древни ( и не толкова древни) български села, например едно село до Несебър навътре в планините. Тези мини села са направени само за туристи с всичките му екстри като нестинарски огън, кавали и т.н. А самия personal на това село-музей живееше в дървени колибки върху слама. Мисля че няма да е лошо да завземем едно такова селце в България и да си направим ритуалче там.

Back to top
 Profile  

Post subject:
PostPosted: Sat Feb 11, 2006 4:31 pm 

ето няколко random thoughts, които ми хрумнаха преди малко:

1. разделение на труда: трябва да е от самото начало ясно кой какво прави и хората да се разделят на сециализирани екипи, като всеки новодошъл след 1 или 2 дена престой изявява желание да се присъедини към някой от екипите. Общото събрание (или както там ще се казва) преценява доколко може да уважи желанието му и му се предлагат алтернативи, ако в момента няма нужда например от дървосъбирачи или готвачи.

2. ротация: на всеки няколко седмици, или месец, или сезон, някои от тези, които до момента са копали градината, отиват да събират дърва и обратно. групите се комбинират от Общото събрание така, че всеки да мине през всички дейности (освен ако няма много екстремни или крайно специализирани задачи), а екипът винаги да бъде така подбиран, че в него да има поне един-двама, които много разбират от съотнетната работа, и те да балансират дейността и да обучават другите, които не разбират (аз например не мога да цепя дърва).

виж колко е нещастна
но ето, идва време
и никой няма да прости

Back to top
 Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 160 posts ] 

Board index : GENERAL : Culture

Go to page Previous  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next