Quote:
ако нещо съществува реално, може да се докаже ...
какво значи "съществува реално"?
и какво значи "доказвам"?
има на тоя свят неща като дърветата, петнистите хиени и Бойко Борисов
тяхното съществуване може да бъде доказано от споделения опит на много хора, които са виждали, срещали, пипали, помирисвали и т.н. въпросните явления.
това са явления от т.нар. "консенсусна реалност" - много хора са установили от личен опит, че такива неща има, и всички приемаме, че ги има. те са доказуеми материално и опитно.
има обаче и неща като моето deja vu, което изпитах вчера в 1:15 по обяд за 30 секунди.
аз по никакъв начин не мога да ти докажа е
кспериментално, че моето deja vu се случило реално и то да стане част от "консенсусната реалност" между нас двамата. моето вчерашно deja vu е
експериментално недоказуемо.
то е единствено
теоретично доказуемо с аргументи от типа на: "Всичко, което аз изпитвам, е реално. Аз изпитах deja vu. Значи deja vu е реално." само че такива аргументи, първо, като логика често са слаби (няма как иначе). и, второ, очакват по-скоро да ги приемеш на доверие. или приемаш, че аз съм имал вчера deja vu, или не. но не може да искаш от мен да ти го доказвам... което не значи, че наистина съм нямал deja vu, само че ти няма как да го провериш със сигурност, нали се сещаш.
Бог се проявява в човешките възприятия или като субективно усещане за неговото присъствие, което ние наричаме или "вяра", или в интензивни епизодични преживявания, които наричаме "мистично откровение / видение". това са субективни усещания, които не могат да се докажат с рационални аргументи и не могат да станат част от нашата обща консенсусна реалност. или ги приемаш за истина, или не. но да докажеш тяхното съществуване по същия начин, по който се доказва в един съдебен процес кой е убиецът - това просто няма как да стане.

което не означава, че моето усещане за дежа вю или за Бог не е и не може да бъде реално. то е, само че аз само пред мене си мога да го докажа.