Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

Board index : ART : Books & Articles

Author Message
 Post subject: идеален ден за лов на рибка-бананка
PostPosted: Fri Jan 29, 2010 9:58 pm 

днес на 91-годишна възраст почина Джеръм Селинджър.

лек път, Джеръм! :oops: :- ако през юношеските ми години с мен не бяха твоите Холдън Колфийлд и Сиймор Глас, днес нямаше да съм същият човек, който съм.

Quote:
- Наистина трябва да вървя - каза Теди.
- Отговори ми само на този въпрос - настоя Никълсън - Всъщност моята специалност е педагогика. Аз това преподавам. Затова те питам.
- Ами... не знам какво точно бих направил - отвърна Теди.Но съм сигурен, че няма да започна обучението с това, с което сега се започва в училищата. — Той скръсти ръце и се замисли. — Мисля, че първо просто ще събера децата и ще ги науча как да се отдават на размисъл и съзерцание. Ще се помъча да ги науча как да познаят себе си, а не само да знаят имената си и разни) такива… И струва ми се, преди всичко друго ще ги накарам да опразнят главите си от това, с което са ги натъпкали родителите и други хора. Ако родителите са ги научили, да речем, че слонът е голям, ще ги накарам да забравят това. Слонът е голям само когато го сложиш редом с нещо друго — с едно куче или една жена например. — Теди се замисли пак. — Дори няма да им обяснявам, че слонът има хобот. Може да им покажа слон, ако имам под ръка, но ще ги оставя само да го гледат, без да знаят за него нещо повече, отколкото слонът знае за тях. По съшия начин ще постъпя и за тревата, и за други неща. Дори няма да им казвам, че тревата е зелена. Цветовете са само имена. Мисълта ми е такава: кажеш ли им, че тревата е зелена, те вече очакват тя да изглежда по определен начин — както ти си им внушил, — вместо да я виждат по някакъв друг начин, който може да бъде не по-лош, а възможно и много по-хубав… Не знам. Просто ще ги накарам да повърнат и последното парченце от ябълката, от която родителите им и кой ли не са ги карали да отхапват.

:oops:

разпръснал всичките съзвездия преди
виж колко е нещастна
науката, в която вярваш ти
но ето, идва време
и никой няма да прости

Back to top
 Profile  

Post subject: Re: идеален ден за лов на рибка-бананка
PostPosted: Fri Jan 29, 2010 10:13 pm 

Сутринта разбрабрах за Селинджър и много се натъжих. :( Нека почива в мир.
@brainjuice, много любим цитат, мерси че ми го припомни.
Мога да допълня още един фрагмент към твоя цитат...

Quote:
-А няма ли опасност да се получи цяло поколение невежи?
-Защо? Те няма да бъдат по-невежи от един слон или една птичка, или едно дърво - отвърна Теди. - Когато едно същество е това, което е, и не реагира по очаквания от нас начин, защо трябва да го наричаме невежа?

:!: :oops:

Back to top
 Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 2 posts ] 

Board index : ART : Books & Articles