Post new topic Reply to topic  [ 38 posts ] 

Board index : ART : Books & Articles

Go to page Previous  1, 2
Author Message
 Post subject: Re: топ 3 !
PostPosted: Sat Sep 12, 2009 12:08 pm 

1. Гeя:Нoв пoглeд върху живoтa нa зeмятa
2. Eвoлюция нa смeхa: Сбoрник хумoристични рaзкaзи
3. Изкуството на Осъзнатото Сънуване

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Sun Sep 13, 2009 9:33 pm 

*Сагата "Дюн" - Хърбърт Хувър и Властелинът на Пръстените - Толкин

*Insomnia - Stephen King (На английски)

*Десет дни, които разтърсиха света - Джон Рид

Back to top
 Profile  

PostPosted: Tue Sep 15, 2009 5:03 pm 
OUIM

vordhosbn wrote:
Леле, Краят на Вечността е една от любимите ми книги! Невероятна е. :)

и на мен :roll:

иначе съм си фен и на Дюн, и на Хиперион :oops: ..

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Tue Sep 15, 2009 5:04 pm 

И на мен, wow.. Даже наскоро си я купих, заедно с "Лявата ръка на мрака" и 'Магьосникът от Землемория" на Ле Гуин. И трите ги бях изгубила по трасето.

А по класацията.. пфф.. не знам откъде да почна.. равно на безкрайност.

Започват:

Лунна Дъга
Магьосникът от Землемория
Трудно е да бъдеш бог
Пикник край пътя
Лявата ръка на мрака

и продължават..
Пилето, да!
Спасителят, да!
Книга за джунглата, да!
Мечо Пух, да!
Алиса, да!
Пратчет, да!
Стругацки, всичко!

и т.н. и т.д. само повечко време да имаше! :oops:

Hear us calling..

Is this for love..?

If you listen closely
You'll hear whispers of the
Endangered species above,
Hear them calling..

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Wed Sep 16, 2009 11:34 pm 

много малко участие на БГ писатели нещо :shock:

Back to top
 Profile  

PostPosted: Thu Sep 17, 2009 9:05 am 

MASKI wrote:
много малко участие на БГ писатели нещо :shock:

Колкото - толкова, ще вземе да се получи като в голямото четене, където първите 4 места бяха заети от български автори. Това не е лошо, но е малко изкуствено, прилича ми на лъжепатриотизъм съчетан с непознаване на други книги освен Под игото, Тютюн и т.н. Аз чета доста и българските автори имат някаква сантиментална стойност, но в топ 3?!

Ето това беше финалната класация:

1. Под игото - Иван Вазов
2. Време разделно - Антон Дончев
3. Тютюн Димитър - Димов
4. Железният светилник - Димитър Талев
5. Малкият принц - Антоан дьо Сент-Екзюпери
6. Майстора и Маргарита Михаил Булгаков
7. Властелинът на пръстените - Дж. Р. Р. Толкин
8. Осъдени души - Димитър Димов
9. На изток от Рая - Джон Стайнбек
10. Граф Монте Кристо - Александър Дюма
11. Пътеводител на галактическия стопаджия - Дъглас Адамс
12. Сто години самота - Габриел Гарсия Маркес

Back to top
 Profile  

PostPosted: Thu Sep 17, 2009 12:14 pm 

според мен "Под игото" съвсем не е най-доброто, писано от български писател, нищо че се учи в училище и ако някой е чел само 1 книга в живота си, най-вероятно ще е тая. :lol:

даже "Чичовци" е много по-свежа книга и там талантът на Вазов като добър описател на битовите нрави се развихря много по-ярко.

"Време разделно" ми направи добро впечатление, като я четох, хубаво написана е, ама да не забравяме, че е поръчкова книга... спомнете си и филма (който е велик филм въпреки всичко! :oops:) в кой точно момент излезе и как добре дойде на пропагандните цели на Политбюро по това време :wink:

а Димитър Димов е може би един от малкото писатели на световно ниво, които са излезли от тия поколения наши автори. :oops: направо поклон!

Радичков нещо не го видях никъде в класацията... явно е прекалено сложен за масовата публика с неговите верблюди и абсурдистки мотиви. ама е голям, много голям!

на Йовков също му свалям шапка! цял живот ще помня как Вълкадин всеки ден укорява Бога, гледайки нелепо поставената държавна граница... или момента, в който Иван Белин наблюдава убитата бяла вълчица и разбира греха си... настръхвам! :- :oops:

разпръснал всичките съзвездия преди
виж колко е нещастна
науката, в която вярваш ти
но ето, идва време
и никой няма да прости

Back to top
 Profile  

PostPosted: Thu Sep 17, 2009 2:48 pm 

Или пък Павел Вежинов, който е страхотен писател, наистина писател, но вече белязан с комунистическата дамга и поради това се опитваме да го забравим или да го олекотим с неговите "фантастични книги".
Станислав Стратиев - просто трябва човек да се запознае с творчеството му и да се влюби, нещо като Камен Донев, само че на писаното слово.
Кирил Христов - прочетох 2 негови книги и останах потресен, говоря не за публицистиката и политическита му сатира.
Захари Стоянов - сравнително късно прочетох няколко негови неща и наистина ме накара да се гордея и срамувам, че съм българин. :oops:
Христо Ботев - публицистиката му е задължителна!

Last edited by Radiostin on Thu Sep 17, 2009 2:49 pm, edited 1 time in total.

Back to top
 Profile  

PostPosted: Thu Sep 17, 2009 2:48 pm 

е как бе

ТАНАНИК

Имахме в нашата група един врабец, викахме му Пиук, защото той по цял ден хвъркаше и съчиняваше песнички, като си тананикаше: Пиук, пиук, песента ми започва оттук! Или пък: Пиук, пиук, песента ми завършва дотук! Да съчинява, не всеки умее, тая дарба човек трябва да си я има от рождение. Пиук например ми е разправял: Ти Знаеш ли, Джиф, че аз още докато бях в яйцето на тъмно, почнах да съчинявам. Като съчинявах разни песнички и ми беше някак си по-леко, имаше кой да споделя самотата ми. По цял ден си тананиках в тъмното - пиук, пиук, мустакат турчин пуши с чибук. Дори сега, когато тръгна някъде сам, вземам със себе си винаги по една песен, та да ми прави дружина. Ако пътят ми е по-дълъг, то тогава вземам повече песни, за да ми стигнат по пътя. Суха храна не вземам, гладен едва ли ще остана, все нещо ще се намери за хапване, но без песен не тръгвам.
Ние това не го знаехме отпреди, па не сме се и сетили. Пиук поиска да ни услужи и раздаде на всички ни песни. Аз лично съм проверил в дългите си пътешествия и мога да ви препоръчам, когато тръгнете някъде на път - а човек е винаги на път, - да вземате със себе си и по някоя песен, да видите колко по-леко се пътува. Ако хвърчиш, песента също хвърчи с тебе, ако тръгнеш да се разхождаш из ливадата, песента също се разхожда и ти прави най-приятна компания.
Истина е, че песните, дето Пиук ги съчинява и ни ги раздава да ги пеем било когато отиваме някъде, било когато работам, са съвсем простички, но пък ни вършат много хубава работа. Не са, да кажем, като песните на славеите. Те техните песни едни издокарани, па засукани, па с едни извивки - ако тръгнеш по извивките им, свят ще ти се завие. Тия засукани песни славеят ги пее само сутрин рано, в тишината, та да се фука пред всички, че му много засукани песните. Ние нямаме нищо против тия песни, нека ги пее славеят, който иска, да слуша. Той сутрин си изпява засуканата песен, а после през целия ден мълчи като риба и се вре по сенките. Ние такива темерути не обичаме. По-добре е да ви кажа да пеете прости песни, но през целия ден и за всякакви случаи.
Ще ви кажа, че когато започнахме да правим гнездата си, всички тичаха непрекъснато да мъкнат строителен материал, работеха от изгрева на слънцето чак до мръкнало и за няколко дни изпокапахме. Тогава Пиук дойде да ни каже, че ако седнем да вием гнездата с песен, няма да усетим кога ще ги направиме. Той даде на всички по една песен за виене на гнезда. Като почнахме да вием гнездата с нея, съвсем леко ни стана, гнездата като че сами се извиваха, или още по-точно, пе-сента ги правеше заоблени, леко вдлъбнати, а ние само ту к и там и помагахме.
Единствен Драги ми господине не пожела да работи с песен и гнездото му стана грозно като турска керемида и толкова наклонено, че за да се задържиш за него, трябва да се връзваш с едно въже за кръста и пак не е съвсем сигурно дали вятърът няма да те отнесе нанякъде. Но Драги ми господине е бил винаги опърничав, та това не направи никому впечатление. Аз, казва, мигар нямам други грижи, та ще седна да се занимавам с лекомислени работи, драги ми господине!
Той смята, че песента е лекомислена работа. Тя не е никак лекомислена и ще ви кажа, че дори когато човек е много изморен и не може дълго да заспи, то най-добре ще бъде да почне да си тананика на ум. Като тананика на ум, Сънчо чува, че някой тананика, и айде, айде, да види какво е това, дето тананика, защото си у мира от любопитство. А на вас само това ви и трябва - да дойде Сънчо да надникне през прозореца. Забелязал съм, че когато заспивам с тананикане, всичките ми сънища са много хубави и предимно летящи.
Ако искате и вие да сънувате летящи сънища, опитайте. На човек и без това му се случва много рядко да хвърчи, та да си навакса повече хвърчене, той би трябвало да се научи да заспива с тананикане.
Опитайте и ще видите, че ви говоря самата истина: тананик, тананик, тана-та-наник!

май ще трябва да я препрочета за сетен път книгата :P

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Thu Sep 17, 2009 2:53 pm 

На мeн пък като малък страшно много ми харесваха книгите на Петър Бобев... бяха някак си.. западни :) A не тягостни и депресарски като повечето български...
Quote:
Няколко поколения млади читатели са израснали с книгите на Петър Бобев, и са се учили на активно добротворчество. По много показатели той се доближава до доайена на този род фантастика Жул Верн. Определено може да се каже, че Бобев заема в българската фантастика това място, което в руската е запазено за Александър Беляев - на „местният Жул Верн“.

но както и да е.. а от задължителните не съм прочел нито една.. просто не ми бяха интересни, за сметка на това четях много - само и само да не са задължителни... това задължение прецакваше цялата идея дори и на хубавите книги...

Last edited by dapsycho on Thu Sep 17, 2009 2:55 pm, edited 1 time in total.

Back to top
 Profile  

PostPosted: Thu Sep 17, 2009 2:54 pm 

"Под игото" не е най-добрия български роман, но все пак е първия /написан/ български роман.
"Време разделно" е написан много преди филма и началото на кариерата на Аня Пенчева.
Имаме много добри писатели, които така и не можаха да се класират в учебниците по литература - Константин Петканов, Дончо Цончев, първия ни фантаст Любен Дилов, първите ни криминалета на Богомил Райнов които след като прочетеш Реймънд Чандлър разбираш откъде се е учил да пише, а като прочетеш Дашиъл Хамет, разбираш откъде Чандлър се е учил да пише...
Към списъка на Radiostin бих добавила Елин Пелин.Но не харесвам Маркес въпреки че "Сто години самота" има нобелова награда.На негово място бих допълнила "Името на розата" на Умберто Еко.

Back to top
 Profile  

PostPosted: Thu Sep 17, 2009 4:54 pm 

Пропускате Георги Господинов ми се струва.

уики

Back to top
 Profile  

PostPosted: Mon Sep 21, 2009 2:54 pm 

1 - Chuck palahniuk - всичко (Invisible Monsters ми е любимата)
2 - Kurt Vonnegut - Breakfast of Champions
3 - Mihail Bulgakov - Master i Margarita

Back to top
 Profile ICQ 

PostPosted: Wed Jan 20, 2010 4:01 pm 

Много любими книги и книжки имам и няма да правя топ 3, просто няма как да го сторя но едни от любимите ми са Властелинът, също така няколкото тома от Колелото на Времето, които съм чела, доста книги и разкази на Стивън Кинг, Денят на Трифидите (бях супер щастлива, когато съвсем случайно попаднах на нея, на един щанд за стари книги),Лявата ръка на мрака и още много и много... :roll:

Back to top
 Profile  

PostPosted: Thu Jan 21, 2010 1:06 am 

Искуството на сънуването,,,Кастанеда.
Майстора и Маргарита,,Болгаков
Тибетска книга за Живота и Смърта,.,Согиал Ринпоче,.

Back to top
 Profile  

PostPosted: Fri Jan 22, 2010 9:19 pm 

1.Замъкът/Процесът/Метаморфозата-Кафка

2.Дали андроидите сънуват електрически овце?-Филип К. Дик

3.Нашенци - Чудомир

Back to top
 Profile WWW 

PostPosted: Wed Jan 27, 2010 1:49 am 

Дори не знам как да ги подредя, защото са несравними една с друга но

1. Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет
2. Песен за огън и лед - Игра на тронове
3. Шогун

Back to top
 Profile WWWYIMICQ 

PostPosted: Sun Jan 23, 2011 1:15 am 

1. Гробище за домашни любимци - Стивън Кинг
2. Винету - Карл Май
3. Към себе си - Дамян Дамянов (стихосбирка)

Back to top
 Profile  

Post new topic Reply to topic  [ 38 posts ] 

Board index : ART : Books & Articles

Go to page Previous  1, 2