Още нещо за Будизма

Според религиозната традиция Буда е роден през май 623 г. преди Н.Е. и е изпаднал в състояние на нирвана в деня на майското пълнолуние на 543 година.

Странстващия отшелник Сидхарта, наречен Буда от последователите си носел родовото име Гаутама.
Той принадлежал към неголямото племе Шаки, което се състояло само от кашатрии(воини) Хората от тази каста освен воини били и земеделци, защото не било прието да пазаруват храната си и да се занимават с търговия.

Всички шаки сами обработвали земите си, включително и вожда на племето. Шактите избирали предводителя по принципа на редуването, а бащата на Гаутама не бил монарх(думата "раджаня" означава всеки кашатрия, който имал право да стане вожд)По-късно, когато будизма почнал да се утвърждава като официална религия, легендата превърнала Гаутама в син на царя-принц Сидхарта, който се родил в разкошен дворец и израсъл сред изкушения и удоволствия.

Обикновения народ го нарекъл Шакя-Муни- "Отшелника от племето Шаки", а по- късно Буда, което означава "Пробуден(просветлен) от Истината"
Будистката легенда разказва, че след безкрайно множество прераждания бъдещият Буда се появил на белия свят със спасителната мисия да покаже на Човечеството Изход от Страданията.
Неговото последно прераждане станало в образа на Сидхарта - последната издънка от рода Гаутама.

Племето Шаки обитавало малка долина в полите на Хималаите, в района на Басти и Горакапур..
Жената на вожда на шаките, Майя* сънъвала знаменателния си сън,
докато била в Капилавасту.
Когато разказала за съня на мъжа си, той свикал известни мъдреци да му разкрият смисъла му. Най- мъдрия от тях, Асита му казал че Майя ще роди син, на когото е съдено да стане или покорител, или просветител за света. Мъдреца оба4е не успял или не поискал да каже на раджата, че жена му ще си отиде от този свят осем дни след раждането на единствения му син.
Оттогава образът на МахаМайя Деви е вдъхновявал безброй пъти ръката на много творци. В Лумбини може да се види един от нейните най-древни каменни образи На този релеф майката е заобиколена от богини-прислужници, а малкия Буда седи в краката и и с лявата ръка сочи Небето, а с дясната-Земята. В Индокитай това е най-разпространеното изображение на Буда. Неговия смисъл не е скрит зад сложна символика:
човека свързва Земята и Небето.


Бащата на гаутама, Шудходахана*, доколкото могъл, се опитал да предпази сина си от тъмните страни на Живота. Той не забравил пророческите думи на мъдреца Асита"Смея се от Радост, че Спасителят се е появил на Земята, и плача, че няма да имам Щастието да доживея до мига, в който Той ще извърши своя Подвиг"

След като загубил любимата си, Шудохана не искал да загуби и сина си , дори да му било писано да спасява света. Затова животът на Гаутама(тепърва му предстояло да оправдае името си Сидхарта, което означава "Изпълнил Мисията си") протичал леко и безгрижно. Но вднъж, карайки колесницата* си той видял старец, съсухрен от годините, сакат 4овек, измъ4ен от болката, погребението на един млад 4овек и потънал в дълбок размисъл аскет.
Това били 4етирите Срещи на Буда .

- "Кой е този? попитал Гаутама първия път, като срещнал стареца, -защо е толкова сбръчкан и изгърбен, и не прилича на другите хора?

- "Ти виждаш старостта- отговорил ко4ияша на колесницата, това прави Времето с хората"
- "И мен ли ме чака това?"
-" И мен, и теб, в уречения час.. Това е Съдбата на човешкия род

-"Горко на родения тогава, защото това, което се е родило, носи със себе си семето на старостта."

- "а кой е пък този?" попитал принца, като срещнали сакатия човек
-"Болен е.. Спходила ги е беда."
-И мен ли ме чака това?"
-" И теб, и мен, ако така ни е писано да стане"


- " А този, сякаш спи... защо всички около него плачат?"
-"Той е умрял, и никога вече не ще се събуди и не ще да види нито майка си, нито баща си, нито децата си, и те също никога вече няма да го видят"

- "А този кой е?"
- "Той се е оттеглил от света приживе, избрал е простия живот и пътя на състрадание към всички живи същества.

Гаутама се замислил за предопределения за страдания човешки живот. Кои Сме Ние? Откъде Идваме? Къде Отиваме?...
Къде е смисъла на вси4ките тези страдания?..
Кое боли пове4е, Живота или Смъртта?

Като се върнал в бащиния дом, младия Гаутама се отдал на тъгата, Не го зарадвали нито песните, нито танците нито благоуханията
Заспал угрижен. Посред нощ се събудил, обзет от тревога.
Навсякъде лежали заспали след пира хора, и на него му се сторило, че е единствен жив сред мъртвите..

Гаутама почувствал че е време да промени живота си.
Преди за замине завинаги решил да види за последно младата си съпруга и невръстния си син. Но нежната майчина ръка закривала лицето на бебето.
"Ако отместя ръката и, може да ги събудя, и ще ми е трудно да се сбогувам.. Ще се върна един ден, като открия Истината."

И Той решил да стане отшелник, за да открие в размисъл пътя, който води към избавлението от мъките.Като сменил лъскавите си дрехи с дрипите на случаен пътник, той поел по трудния път на търсенията..


Седем години се лутал в търсене на този неизвестен път, търсел Истината в свещените тайни на брамините, търсиял я у себе си, като измъчвал плътта си с глад и самобичуване, накрая се оттеглил сам в пустошта, където само растенията и животните можели да го чуят...
И изведнъж го осенило Просветлението.
Това се случило докато седял в медитация под едно голямо пипалово дърво на брега на река Неранджар(Бодхи-Гая в южен Бихар)

Демонът на злото, на плътската страст и на смъртта Мара, изпратил страшна буря върху Озарения от Истината, но в сърцето на Буда нямало място за страха. Мара му изпратил дъщерите си, за да съблазнят светеца с изкушенията на плътта, но желанието вече било убито в сърцето на Буда. Само Съмнението все още можело да го отклони от избрания път . 4 седмици Буда се борил със съмнението
докато не го превъзмогнал

Така отшелникът от племето шаки Гаутама-Шакя-муни станал Буда-Просветления от Истината.
Той опознал "Арясатва"- четирите благородни истини:

1- Съществуването на страданието( Да съществуваш зна4и да страдаш)
2- При4ината за страданието- това е Желанието, което при утоляването му само се увели4ава
3- За да прекратиш страданието първо трябва да прекратиш желанието.
4- това става посредством "Осмократния път"(Арящангамарга)


той се изразява в следното:
1- -Истинските убеждения, чрез които се разбират благородните истини
2 Истинските стремежи, които изискват решителност в следването на истините
3-Истинските думи(отказване от лъжа, клевета или заблуда)
4-Истинското поведение, което включва отказ от нанасяне на вреда на другите
5-Истинския живот( честен и умерен живот)
6-Истинското усърдие( постоянно преодоляване на неправедните помисли)
7-Истинската памет(постоянно припомняне че всички прояви на света са само една Илюзия)
8- Истинската медитация(Самоусъвършенстване , постигане на вътрешно спокойствие, безстрастие, избавяне от склонноста на ума да прави оценка на ставащото около тялото му, и поставянето му в ролята на безстрастен и безмълвен наблюдател)

Това последно стъпало е клю4ът към същността на будистката етика, и именно тук е основната разлика с християнските възгледи
Будизма не абсолютизира такива понятия като "Добродетел" "Почит"
и "Вяра", будизма има по- висша цел- Покой, Съзерцание, Равновесие
=>Съвършенство
Как да не си припомним тук подсилените парадокси на древната секта Чан, известна в Европа като "Дзен"(както се чете този йероглиф на японски),
"Ако по пътя си срещнеш Буда- убий будата!"
напомня да не си издигаме кумири, да не спираме по Пътя..
Като мълния от ясно небе, "Сатори" по японски..


Първата проповед за новото учение за Дхарма(закона на Живота) ,за, четерите истини и за осмократния път Буда изнесъл в парка близо до Бенарес(Варанаси) след което още 45 години години около него се събирали ученици от всички краища на света.

Буда се оттеглил завинаги от света на осемдесет годишна възраст, през нощта на майското пълнолуние. Легнал под пипаловото дърво в позата на лъв и се обърнал към монасите и миряните с думите
"Сега нямам какво повече да ви кажа, освен това, че всичко., що е било създадено е обречено на разрушение. Стремете се към Избавление"

На молбата на своя любим ученик и приятел Ананда* да даде последни наставления на общината Буда отвърнал:
"Не, ананда, не възнамерявам да давам разпореждания. Общината не зависи от мен. Говорих това, което знаех, без да скривам нищо Моят път свърши, сега ми е необходим покой, да се отдам на съзерцание без да обръщам внимание на материалния свят
Бъдете си сами светилници. Не се нуждаете от нищо на този свят освен от Истината."


" Достигна Той Нирвана
Умря. Земята потрепера.
Дали то с него само стана,
или е краят на Света?
И отговори му коларят:
На вси4ко живо туй е край"

Асвагоша. Животът на Буда

4овекът умира, Будизмът се превръща в една от основните световни религии. На религията не и е нужен Шакя-Муни- човекът, на нея и е нужен Бог.

И така част от учениците му започнали да говорят за Махаяна"(Голямата Колесница) в която има място за вси4ки- и за търговеца, и за селянина и за царя( скоро континенталния бъдизъм се превърнал в официална религия), и чрез която прераждането в следващ живот е гарантирано , стига само вярващия веднъж да повтори "Ом намо Амитабая, Будая Дхармая Сангхая"
( Моля се на Буда-Милостивия, Пътя на Истината, който Е Всичко), да спазва осмократния път и да си плаща данъка към манастира, където по цял ден монасите повтарят заради миряните Тхерагатхата( сборник от химни):

"..Ти покажи ми само път!
аз гледам с поглед замъглен,
Кажи 4е и след тази смърт,
ще има пак живот за мен,
и аз ще тръгна като Ганг
към своя ве4ен Океан"...


А неколцина от най- верните му ученици се пръснали по далечни острови(Шри-Ланка,Тайван, Япония) проповядвайки идеята за Хинаяна(Малката колесница) в която има място само за търсещия Истината(Просветлението, Сатори) и Освобождаването от веригата на преражданията (Нирвана)

"О край на мъките, дойди!
В живот последен се топя
Прераждах се и мрях преди,
дано за сетен път умра ,
и нивга пак по своя път
не срещна раждане и смърт!"
Дхамапада

* Майя означава "Илюзия"
* Шудходахана означава "Вечно-чист"
* Колесницата е символ на материалното тяло, пътя е символ на живота. Кочияшът е символ на разума, а коня е символ на чувствата
пътуващия в колесницата е Будния Дух, който може обаче и да спи и да не види нищо от пътя.
* Ананда означава "Блаженство"
_________________

Публикувано от patilan420 на 13 April 2005 в Статии